Posts

Rutin dan komitmen pelajar Master. Berat kah?

Sedar tak sedar dah 2 bulan lebih blog ini tidak berupdate. Kononnya nak tulis dua tiga artikel sebulan, rupanya dua bulan sekali pun tak lepas. Bukan hendak berdolak dalih, tapi sebenarnya akhir-akhir ini aku sudah mulai sibuk dengan kehidupan aku sebagai pelajar.

Sebenarnya ramai yang curious nak tahu life sebagai student di luar negara ni macam mana. Macam mana feelnya belajar di luar negara?
Macam mana dengan study peringkat master ni?
Commitment study tu macam mana?
Heavy macam mana? Ada exam kah? Jadual penuh kah?

Hmm, macam-macam kan orang nak tahu. Kalau aku nak cerita sikit-sikit tu boleh la. Tapi sebenarnya lain orang lain pengalamannya. Commitment dan weight of study tu bergantung pada banyak faktor; program yang kita ambil, course (course = subject) yang kita enroll (lain course, lain expectation dan requirement), universiti mana (again, lain universiti, lain expectation dan program requirement), dan banyak lagi lah.

Jadi kat sini aku share lah sikit life aku sebagai stude…

Aku belajar Aussie slang

Menghasilkan taugeh yang cantik di rumah

Berjiran dengan possum

Tengok penguin FREE di Melbourne

Panik dan kalut mencari benih Tuscan Kale

Menulis di blog. Masih relevan kah?

Persekolahan anak di Australia (part 1: yuran sekolah)

Roadtrip meneroka Gippsland

popular posts this month

Bawang putih: menanam dan menuai bawang putih

Hari simen kaki ku dibuka

Road to Melbourne. Episode 1: Application to study Master

POS MALAYSIA SUCK! CUAI CUAI CUAI!!!!

Asas kebun organik: Menanam bunga di kebun sayuran

Road to Melbourne. Episode 7: Urusan imigresen, menterjemah dokumen rasmi, dan pesuruhjaya sumpah