Posts

Bawang putih: menanam dan menuai bawang putih

Image
Post aku hari ini adalah untuk memberi tips berguna kepada sesiapa yang berminat untuk mencuba menanam bawang putih. Secara asasnya, bawang putih adalah tumbuhan yang senang untuk tumbuh, jadi jika anda baru berjinak-jinak untuk bercucuk tanam, bawang putih adalah pilihan yang bijak.


Aku bahagikan peringkat penanaman bawang putih ini kepada 4 bahagian:
menanam (planting)menjaga (growing)menuai (harvesting)mengering (curing) Menanam (planting) Tips menanam bawang putih: Pastikan anda tanam jenis bawang putih yang betul berdasarkan cuaca dan suhu persekitaran. Kebanyakan bawang putih memerlukan suhu sejuk untuk menghasilkan bawang dan mula menghasilkan daun yang lebat dan berbunga apabila suhu meningkat naik. Jenis ini lebih sesuai ditanam di kawasan dingin dan empat musim. Ada pula jenis bawang putih yang lebih flexible, tahan dengan suhu yang lebih panas dan extreme. Jenis ini boleh dicuba jika anda tinggal di kawasan khatulistiwa. Bawang putih ditanam dari bawangnya. Anda boleh tanam b…

Day trip ke Mornington Peninsula

Image
Hari ini aku nak perkenalkan satu lagi destinasi tempatan yang menarik untuk dilawati kalau kalian berkunjung ke Melbourne. Asyik-asyik orang cerita Great Ocean Road, Phillip Island je kan.. Sebelum ini aku pernah perkenalkan lokasi percutian yang dinamakan Wonthaggi yang terletak berhampiran dengan Inverloch iaitu lokasi percutian popular di kalangan orang tempatan. Boleh tengok link artikel tentang Wonthaggi di sini. Kali ini aku nak perkenalkan satu lagi destinasi percutian warga tempatan yang dinamakan Mornington Peninsula.

Kenapa Mornington Peninsula menjadi lokasi pilihan warga tempatan?

Mornington Peninsula merupakan destinasi popular warga tempatan sepanjang tahun kerana 4 perkara: vineyard & wine tour, adventure park, hotspring, dan coastal view.

Vineyard dan wine tasting tour
Untuk peminat wine, Mornington Peninsula adalah destinasi wajib untuk dilawati. Wine tasting dan vineyard tour biasanya dilakukan pada musim panas atau awal musim luruh. Jika bukan musim panas, tak be…

Kenapa aku tamatkan akaun Facebook kemudian aktifkan semula.

Image
Dengar pun macam cliche, hangat-hangat tahi ayam. Mungkin ada orang boleh kata aku tumpas dan tewas dengan godaan media sosial. Tapi yang sebenarnya dan sejujurnya, kalau boleh aku memang tak mahu lagi ada akaun Facebook. Kalau boleh aku nakkan kehidupan yang Facebook-free, kehidupan tanpa Facebook.
Tapi bila aku fikirkan semula, apa yang sebenarnya aku inginkan adalah menghapuskan kebergantungan dan ketagihan aku pada Facebook. Aku inginkan kehidupan yang berkualiti bersama orang di sekeliling aku, menghargai dan menghayati setiap saat dan momen indah dan mencabar setiap hari bersama orang yang presence (ADA) di sisi aku. Aku mahu menghayati kehidupan tanpa ada keperluan dan keinginan untuk memapar atau menunjukkannya di media sosial. Aku mahukan hubungan yang berkualiti bersama yang tersayang, pasangan, anak, dan keluarga tanpa ada facebook diantara kami. Aku mahukan kehidupan yang aman dan positif tanpa pengaruh propaganda politik, marketing, doktrin kurang sihat, fahaman melampau…

Wonthaggi: arang batu, kincir angin dan pantai

Image
Beberapa bulan lepas kami sekeluarga telah mengambil cuti pendek bersempena cuti sekolah. Pikir punya pikir, akhirnya aku memilih untuk ke Wonthaggi. Kereta sudah disewa 2 hari, dan aku pun booking lah cabin melalui AirBNB 2 malam. Begini lah rupanya cabin yang kami duduki:


Macam ni rupanya cabin ni dari depan.

Dari hadapan rumah, macam ni pemandangan halaman depan rumah

Ruang tamu, belakang tu dapur.

Dapur dan ruang makan.

Dari pintu depan, koridor menuju ke ruang tamu. Ada 3 bilik tidur kat sini


Wonthaggi ini merupakan sebuah pekan yang sunyi. Tapi nak kata penduduk sikit pun tidak. Pasaraya Coles dan Woolworth dia lagi besar dari yang ada dekat dengan rumah aku kat Carlton North tu ni. Big W pun ada, eh lengkap lah. Walaubagaimana pun, lepas pukul 5 petang memang kebanyakan kedai dah tutup, kecuali Coles dan Woolies. Dibuat pula waktu kami bercuti itu cuaca mendung dan ribut pada waktu petang., Namun itu semua tidak menghalang kami untuk menikmati percutian sepenuhnya. Pertama, cabin in…