Posts

Day trip ke Mornington Peninsula

Image
Hari ini aku nak perkenalkan satu lagi destinasi tempatan yang menarik untuk dilawati kalau kalian berkunjung ke Melbourne. Asyik-asyik orang cerita Great Ocean Road, Phillip Island je kan.. Sebelum ini aku pernah perkenalkan lokasi percutian yang dinamakan Wonthaggi yang terletak berhampiran dengan Inverloch iaitu lokasi percutian popular di kalangan orang tempatan. Boleh tengok link artikel tentang Wonthaggi di sini. Kali ini aku nak perkenalkan satu lagi destinasi percutian warga tempatan yang dinamakan Mornington Peninsula.

Kenapa Mornington Peninsula menjadi lokasi pilihan warga tempatan?

Mornington Peninsula merupakan destinasi popular warga tempatan sepanjang tahun kerana 4 perkara: vineyard & wine tour, adventure park, hotspring, dan coastal view.

Vineyard dan wine tasting tour
Untuk peminat wine, Mornington Peninsula adalah destinasi wajib untuk dilawati. Wine tasting dan vineyard tour biasanya dilakukan pada musim panas atau awal musim luruh. Jika bukan musim panas, tak be…

Kenapa aku tamatkan akaun Facebook kemudian aktifkan semula.

Image
Dengar pun macam cliche, hangat-hangat tahi ayam. Mungkin ada orang boleh kata aku tumpas dan tewas dengan godaan media sosial. Tapi yang sebenarnya dan sejujurnya, kalau boleh aku memang tak mahu lagi ada akaun Facebook. Kalau boleh aku nakkan kehidupan yang Facebook-free, kehidupan tanpa Facebook.
Tapi bila aku fikirkan semula, apa yang sebenarnya aku inginkan adalah menghapuskan kebergantungan dan ketagihan aku pada Facebook. Aku inginkan kehidupan yang berkualiti bersama orang di sekeliling aku, menghargai dan menghayati setiap saat dan momen indah dan mencabar setiap hari bersama orang yang presence (ADA) di sisi aku. Aku mahu menghayati kehidupan tanpa ada keperluan dan keinginan untuk memapar atau menunjukkannya di media sosial. Aku mahukan hubungan yang berkualiti bersama yang tersayang, pasangan, anak, dan keluarga tanpa ada facebook diantara kami. Aku mahukan kehidupan yang aman dan positif tanpa pengaruh propaganda politik, marketing, doktrin kurang sihat, fahaman melampau…

Wonthaggi: arang batu, kincir angin dan pantai

Image
Beberapa bulan lepas kami sekeluarga telah mengambil cuti pendek bersempena cuti sekolah. Pikir punya pikir, akhirnya aku memilih untuk ke Wonthaggi. Kereta sudah disewa 2 hari, dan aku pun booking lah cabin melalui AirBNB 2 malam. Begini lah rupanya cabin yang kami duduki:


Macam ni rupanya cabin ni dari depan.

Dari hadapan rumah, macam ni pemandangan halaman depan rumah

Ruang tamu, belakang tu dapur.

Dapur dan ruang makan.

Dari pintu depan, koridor menuju ke ruang tamu. Ada 3 bilik tidur kat sini


Wonthaggi ini merupakan sebuah pekan yang sunyi. Tapi nak kata penduduk sikit pun tidak. Pasaraya Coles dan Woolworth dia lagi besar dari yang ada dekat dengan rumah aku kat Carlton North tu ni. Big W pun ada, eh lengkap lah. Walaubagaimana pun, lepas pukul 5 petang memang kebanyakan kedai dah tutup, kecuali Coles dan Woolies. Dibuat pula waktu kami bercuti itu cuaca mendung dan ribut pada waktu petang., Namun itu semua tidak menghalang kami untuk menikmati percutian sepenuhnya. Pertama, cabin in…

Rutinku sebagai pelajar

Sedar tak sedar dah 2 bulan lebih blog ini tidak berupdate. Kononnya nak tulis dua tiga artikel sebulan, rupanya dua bulan sekali pun tak lepas. Bukan hendak berdolak dalih, tapi sebenarnya akhir-akhir ini aku sudah mulai sibuk dengan kehidupan aku sebagai pelajar. 26 February lepas lagi kelas pertama aku sudah bermula. Bermula kelas bermakna 2 minggu sebelum kelas pertama lagi kami sudah diberikan senarai bacaan (journal articles) yang berjela-jela untuk persediaan. Hendak pula apabila subjek itu intensive subject, jadi bacaannya memang agak heavy dan banyak. Minggu ketiga adalah date untuk first assessment, iaitu essay sepanjang 1500 patah perkataan. Minggu ke enam pula (iaitu minggu terakhir subject ini) ada presentation untuk group project dan 3 hari kemudian submission untuk report group project tersebut. 2 minggu selepas subjek berakhir, ada submission untuk assessment 3, iaitu 3500 patah perkataan research paper. Ini baru cerita satu subjek. Intensive subject. Kalau semester lo…

Membuat jem sendiri di rumah

Image
Summer dan stonefruit
Musim panas di Melbourne ternyata memberikan pelbagai kejutan yang indah pada diriku. Tidak cukup dengan cuaca yang naik turun: pokok peach di belakang rumahku pula tiba-tiba dipenuhi buah yang kemerah-merahan. Rupanya cuaca yang panas telah menggalakkan buah itu untuk cepat bertukar warna. Maka tidak lama selepas itu belakang rumahku telah diserang burung-burung yang berwarna warni di waktu pagi dan kelawar di waktu malam. Semuanya hendak makan buah peach yang sedang masak ranum itu. Aku pun tidak kurang kalutnya, petik semampunya untuk dibuat makan. Genab 3 hari cuaca panas aku sudah mula panik. Setiap hari sebakul buah aku petik, yang semalam belum juga habis. Hendak di apakan buah peach yang berbakul ini? Dibuang sayang pula.



Lalu aku mulai mencari idea di internet dan aku menjumpai artikel ini, 30 things to do with peaches. Dari situ aku belajar untuk membuat peach jam yang paling mudah dan ringkas. Oleh kerana aku dah cuba sendiri maka aku boleh bagi jamina…