Posts

5 aktiviti dan pengalaman unik yang boleh dilakukan sekitar Melbourne dan Victoria pada musim panas

Image
Sambungan dari artikel aku yang sebelum ini, kali ini aku kongsikan pula 5 aktiviti dan pengalaman menarik yang boleh dirasai jika anda memilih untuk melancong ke Melbourne pada musim panas.

Walaupun hati aku sedang remuk kerana rancangan percutian musim panas keluarga aku terpaksa dibatalkan, namun ia tidak mematahkan semangat aku untuk berkongsi banyak maklumat tentang percutian musim panas di Victoria. 3 minggu buat research beriya-riya hokeh. Menyakitkan hati pun ada kalau difikirkan. Rasa agak rugi pula rasanya kalau segala research aku selama 3 minggu disimpan diam-diam dalam arkib sahaja. Jadi aku dengan murah hatinya berkongsi maklumat dengan anda semua.

5 aktiviti dan pengalaman unik yang boleh dilakukan sekitar Victoria pada musim panas

1. Beach and BBQ
Victoria mempunyai banyak tempat percutian tepi pantai. Orang Melbourne suka pergi pantai dan ber BBQ pada musim panas. Kalau anda hendakkan lokasi yang dekat-dekat dengan Melbourne, anda boleh ke Port Melbourne, Brighton Beach…

5 kebaikan bercuti di Melbourne dan Victoria pada musim panas.

Image
Rata-rata orang yang aku pernah tanya, mereka akan memilih untuk datang ke Melbourne pada musim luruh, sejuk atau bunga. Tidak ramai orang memilih untuk datang ke Melbourne pada waktu musim panas. Aku dulu pun sentiasa mengelak untuk datang ke Melbourne pada musim panas.

Musim sejuk di Melbourne semakin mendapat tempat dihati pelancong kerana Alpine Resort dan saljinya yang tidak pernah menghampakan. Hampir semua orang yang aku pernah tanya akan memilih musim sejuk berbanding musim panas kerana bagi mereka, merasai sendiri suhu dingin musim sejuk atau luruh itu pun adalah satu pengalaman berharga yang tidak akan dapat dirasai di Malaysia.

Musim panas di Australia adalah bermula dari bulan December sehingga February. Anggaran suhu adalah sekitar 20 sehingga 46 darjah celcius. Bila orang dengar 46 darjah celcius tu yang orang gerun nak datang. Tapi sebenarnya, sepanjang 3 bulan musim panas, suhu yang mencecah 46 darjah hanya berlaku dalam anggaran purata sekali sebulan sahaja. Sehingga …

Cara-cara nak beli bitcoin dengan mudah dan pada harga yg murah

Image
Bitcoin. 

Ada orang pernah dengar, ada orang baru pertama kali dengar. Ada orang selalu dengar tapi tak nak ambil port. Tapi tiba-tiba minggu lepas kecoh sana sini pasal Botcoin sebab harganya tiba-tiba sudah mencecah USD16,000/1BTC. 

Sedikit sebanyak tentang Bitcoin, Bitcoin adalah sebuah digital currency/ cyrpto curency yang mula dicipta pada tahun 2009. Masa tahun 2013, harga Bitcoin baru USD0.30 dan lepas tu naik jadi USD32 sebelum turun jadi USD2 balik. Tahun ini telah mencatat rekod paling bersejarah apabila Bitcoin cecah new high pada USD16,000 minggu lepas. 

Ok cukuplah dulu pendahuluan aku. Kalau anda nak tahu lebih lanjut pasal Bitcoin, sejarah la apa benda la, aku cadangkan anda semua baca dalam Wikipedia sebab dalam tu lagi lengkap penjelasan dia. Post ni aku nak straight to the point pergi kepada tutorial bagaimana untuk pertama kali mendaftar dalam Luno dan mula membeli Bitcoin pertama anda. 

Ceriterajuwita sangat bertuah sebab ada seorang trader Bitcoin sudi berkongsi ilmu …

Menempah penginapan percutian dengan AirBNB

Image
Aku pernah bercerita pada seseorang yang semasa aku sekeluarga tiba di Melbourne, kami duduk di AirBNB selama hampir sebulan. Terkejut beruk seseorang itu. Reliable eh AirBNB ni? Tak mahal ke?

OK. Biar aku beritahu satu rahsia. Sebenarnya, kalau pandai cari, kita memang boleh dapat tempat penginapan yang baik pada harga yang sangat berpatutan di AirBNB, terutama sekali kalau kita berhajat untuk tinggal melebihi 2 hari di tempat tersebut. Dari segi reliability, bagi aku AirBNB sangat reliable sebab kita boleh tengok review tempat penginapan itu dan kita boleh berkomunikasi dengan host sebelum anda booking. Walaupun kadang-kadang memang ada kes orang tertipu dengan AirBNB (jarang), dan ada kes host cancel booking last minit (kadang-kadang), itu semua adalah kes terpencil.

Untuk yang kali pertama hendak menggunakan AirBNB, aku faham, memang akan rasa ragu-ragu dan risau sedikit (mungkin risau banyak) untuk menempah rumah percutian melalui AirBNB. Maklumlah, 95% penginapan dalam AirBNB di…