Posts

Cara-cara nak beli bitcoin dengan mudah dan pada harga yg murah

Image
Bitcoin. 

Ada orang pernah dengar, ada orang baru pertama kali dengar. Ada orang selalu dengar tapi tak nak ambil port. Tapi tiba-tiba minggu lepas kecoh sana sini pasal Botcoin sebab harganya tiba-tiba sudah mencecah USD16,000/1BTC. 

Sedikit sebanyak tentang Bitcoin, Bitcoin adalah sebuah digital currency/ cyrpto curency yang mula dicipta pada tahun 2009. Masa tahun 2013, harga Bitcoin baru USD0.30 dan lepas tu naik jadi USD32 sebelum turun jadi USD2 balik. Tahun ini telah mencatat rekod paling bersejarah apabila Bitcoin cecah new high pada USD16,000 minggu lepas. 

Ok cukuplah dulu pendahuluan aku. Kalau anda nak tahu lebih lanjut pasal Bitcoin, sejarah la apa benda la, aku cadangkan anda semua baca dalam Wikipedia sebab dalam tu lagi lengkap penjelasan dia. Post ni aku nak straight to the point pergi kepada tutorial bagaimana untuk pertama kali mendaftar dalam Luno dan mula membeli Bitcoin pertama anda. 

Ceriterajuwita sangat bertuah sebab ada seorang trader Bitcoin sudi berkongsi ilmu …

Menempah penginapan percutian dengan AirBNB

Image
Aku pernah bercerita pada seseorang yang semasa aku sekeluarga tiba di Melbourne, kami duduk di AirBNB selama hampir sebulan. Terkejut beruk seseorang itu. Reliable eh AirBNB ni? Tak mahal ke?

OK. Biar aku beritahu satu rahsia. Sebenarnya, kalau pandai cari, kita memang boleh dapat tempat penginapan yang baik pada harga yang sangat berpatutan di AirBNB, terutama sekali kalau kita berhajat untuk tinggal melebihi 2 hari di tempat tersebut. Dari segi reliability, bagi aku AirBNB sangat reliable sebab kita boleh tengok review tempat penginapan itu dan kita boleh berkomunikasi dengan host sebelum anda booking. Walaupun kadang-kadang memang ada kes orang tertipu dengan AirBNB (jarang), dan ada kes host cancel booking last minit (kadang-kadang), itu semua adalah kes terpencil.

Untuk yang kali pertama hendak menggunakan AirBNB, aku faham, memang akan rasa ragu-ragu dan risau sedikit (mungkin risau banyak) untuk menempah rumah percutian melalui AirBNB. Maklumlah, 95% penginapan dalam AirBNB di…

Book Review: Animal Farm

Image
Animal Farm: A Fairy Story
Animal Farm: A fairy Story (1945) adalah salah satu novel hasil penulisan George Orwell. Buku ini di kelaskan di bawah kategori contemporary satire. Jangan salah anggap, walaupun subtitle buku ini ditulis sebagai A Fairy Story, ia bukan buku fantasi kanak-kanak malah bukan juga cerita khayalan seperti Harry Potter atau Lord of the Ring. Cerita novel ini berbentuk satira, iaitu menurut terjemahan dewan bahasa bermaksud, "karya yang mempersendakan atau menyindir orang dll". Jadi apa yang disendakan? Apa yang disindirkan? Itulah yang akan saya huraikan sedikit sebanyak di sini. Tapi sebelum itu, marilah kita kenal dahulu dengan penulis buku ini, iaitu George Orwell.

George Orwell.
George Orwell sebenarnya lahir dengan nama Eric Arthur Blair. George Orwell tu nama pena dia. Seperti mana-mana penulis hebat yang telah menghasilkan buku berpengaruh, mereka ada fahaman tersendiri dan mempunyai pengikutnya sehingga sekarang. Contohnya, saya pernah cerita tent…

Summer dan banjir di Melbourne

Image
Summer di Melbourne tahun ini dimulakan dengan hujan lebat 3 hari berturut-turut dan suhu 16 darjah celcius. Yeah.. nothing like summer at all, but really sound like Melbourne. Waktu spring haritu, ada 2 hari suhu pernah mencecah 36 darjah celcius. Hujung-hujung spring tiba-tiba 3 hari hujan lebat, suhu terus drop jadi 16.


Rabu minggu lepas, suhu mencecah 36 darjah
3 hari kemudian, hari sabtu, suhu sudah jatuh ke 16 darjah. Malam 13 darjah. Memang sedap la tidur... 
Fenomena cuaca yang terlalu mendadak ini sebenarnya adalah biasa di Melbourne, terutama sekali pada musim bunga/spring. Adalah tidak begitu digalakkan untuk datang ke Melbourne waktu begini kerana beberapa faktor yang aku pernah cerita di entry yang dahulu.

Hujan lebat dan banjir kilat
Sebenarnya semua ni tak ada lah berlaku tiba-tiba. Media dah canang yang Victoria akan mengalami 3 hari hujan lebat seminggu awal lagi. Media juga dah warning tentang kebarangkalian untuk berlakunya flash flood dan banjir. Kiranya semua orang d…

Makan-makan Melbourne: Food Delivery

Image
Antara perkara yang dah jadi kebiasaan di Melbourne sekarang adalah food delivery service. Masa adik aku duduk di Melbourne dulu belum ada lagi sistem third party food delivery ni. Kalau ada food delivery pun masa tu adalah dari jaringan franchais seperti Domino pizza dan Pepperoni. Aku ingat lagi masa malam kami tiba di Melbourne pada tahun 2014, lepas check in hotel masing-masing penat, ngantuk dan kebulur. Punyalah banyak kami order makanan dari Pepperoni, tapi bila makanan sampai tak ada siapa nak makan sebab semua dah tertidur kepenatan. Kami pilih Pepperoni kerana waktu itu hanya itu sahaja restoren yang ada delivery 24 jam.

Sekarang ni melambak-lambak syarikat penghantaran makanan wujud di Melbourne, dan rata-rata restoren sekitar Melbourne memang menyertai food delivery. Benda ni tengah booming kat Melbourne sekarang. Secara purata, setiap penduduk Melbourne mesti pernah order makanan dalam talian  sekurang-kurangnya sekali sebulan. Majoriti restoren sekitar Melbourne boleh di…