all about breastfeeding (part 2)


oleh kerana ini topik hangat malah ada yg mempertahankan alasan ibu2 yg tidak menyusu badan ni.. sy buat part 2 la...

ini link dari tread di cari.com.my yang membincangkan secara exclusive berkenaan ibu bekerja yang menyusu badan secara exclusive. ini diharap dapat membuka minda segelintir orang yang masih didalam tempurung (lack of awareness and knowledge) terutama bagi bapa2 yang selama ini tak support wife yang nak breastfeed baby.


http://mforum4.cari.com.my/viewthread.php?tid=392968&extra=page%3D1

ini antara pengalaman2 dan cerita-cerita ibu2 bekerja yang exclusive breastfeeding ni...

bb nura br masuk 3 bln..memang bf sepenuhnyer..pegi keja kena bangun pagi2 seawal 5 pg untuk pam susu. campur stok pam masa balik keja cukuplah untuk bb sepanjang dok rumah pengasuh. mula2 tu pengasuh (kakak ipar) bising gaklah dier ckp susahlah, leceh, tak pernah jaga budak bagi susu badan..nura pekakkan je telinga.

nura rase sbb kurangnyer kesedaran mengenai kebaikan susu ibu nie. thankslah kawan2 kat forum nie sbb kat sinilah nura belajar segalanyer ttg bf nie.. biar pun pengasuh marah2 sampai kat office nura mesti bukak forum baca kebaikan susu ibu nie bg kekuatan nak menyusukan anak nura.


to me, breastfeeding lagi senang dari formula milk...
me salute to working mommies yg sanggup pump and simpan ebm for the baby ...kalau myself, i pon lom sure i can do the same thing...
me start working when my baby is 1year 3months. So skang nih, me balik keje baru my son breastfeed. Bile me keje, dia dok minum ribena or glukos...formula milk dia reject...dulu nak jgk la minum susu kotak, sekarang nih, hmmm....

yup i agree with most of you
breastfeeding lagi mudah dari bagi fm to babies
regretfully, all my first 3 kids were fm fed

my 1st one(doter) -only bf for 3 weeks
my 2nd one (son) -bf till 8 mos(not fully bf,campur fm gak)
my 3rd one (son) - bf till 4 mos(not fully)
my 4th one (doter) - STILL FULLY BF UNTIL NOW(almost 14 mos)

the main reason is : LACK OF AWARENESS

dulu-dulu, memang tak tahu langsung yang bila naik keje boleh pam & simpan susu
memang ada beli pam susu mulai anak ke 2 dulu tapi tujuan utama hanyalah nak release engorgement semata-mata
dan juga, disangkakan susu yang diperah/pam mestilah diberi terus kepada baby serta-merta

tapi syukur alhamdulillah
b4 preggie my last doter, dapat duk sebilik dgn sorang member
yg fully bf baby dia
so dapat tgk dia duk pam susu kat ofis every 4 hours
she fully bf her baby (direct & expressed) for 4 mos
and started to exclusively pumping for another 10 mos
then she intro me to few good websites and i started to dig more and more info on bf

semoga sy dapat terus menyusukan si kecil alysha for another 10 mos to complete my 2 year breastfeeding journey

ya...
sy pun setkan target satu-satu
sbb 1st time fully bf
memula dulu set nk bf 6 mos pertama
bila dah sukses
set another one till setahun etc
dulu memula bf
mmg tak konfiden lsg
leh bf without campur fm
tapi lelama dah jadi cam rutin
kalo ter skip one session,
mesti rasa macam ada yg x complete


Malay pun..

lucky join this forum....n ade bod ni.... dpt ilmu ttg breastfed,ebm etc.....

Idol2 ku sume otai2 itu... semasa baby still dlm perut dh niat nk bf baby till 2 year.. mudah2an cukuplah susu utk babyku Qisya...

malay ni pun hubby act x support... baru mlm tadi malay ckp ngan dia malay order pump avent kat my sis(slalunye malay perah pakai tangan je)... dia soh cancel!!! Alasan dia... ala.. Qisya nk isap susu pn tgl lg brape bln je kan?(dia budget 6bln je) ku jawab, akan ku bayar gune duit gajiku sendiri..(dlm hati malay ckp, malay akan bg BF jgk kat Qisya insyaallah smp 2 thn...)

w'pun hubby malay tak support.. tapi malay slalu mendapat semangat dr idol2 ku di bod nih!!!


thx to all otai2.. yg menjadi sumber inspirasi malay...

ok.. cukup dulu... think about it.

Comments

fazidah said…
posting yang menarik :)

http://mamamodern.com/product_info.php?cPath=19&products_id=46&/Bra%20Menyusu%20-%20PINK%20dengan%20underwire%20&%20lace

Popular posts from this blog

Menempah penginapan percutian dengan AirBNB

Barangkali ada hidden jewel di Batang Kali.

Membeli belah barang dapur untuk seminggu. RM100 Cukup kah?

Kemas kini gambar passport anak anda