demam denggi!!!


KRONOLOGI


SELASA
about last 2 week, sy kena demam denggi. Start dgn sakit kepala yang amat sgt... then, balik rumah dah tak tahan dah.. mintak hubby belikan anggur. Abg beli anggur, dgn popiah basah, ade ape tah lagi... semua tak lalu mkn, sbb tekak teramat lah pahit!


RABU
Esoknya, hubby beli bubur ayam, dgn burger... semua tak boleh masuk. pahitnya rasa tekak ni. badan makin lemah sbb tak dapat makan... petang tu, terus berangkat balik jasin sbb rumah pon dah tunggang langgang, dgn juwita dah tak terlayan lagik hehehe...


sepanjang perjalanan terasa begitu lama sekali... sangat la berat kepala ini dan rasa loya dan mual2 sepanjang perjalanan..


sampai rumah jasin, rumah kunci!!!! WTH! masyaallah... rasa nak baring pengsan je kat luar rumah tu. nasib baik boleh baring dalam kereta hehehe...


JUMAAT
so, demam beberapa hari di rumah, boleh lagi balik rumah uwan sehari awal utk kenduri kak nim. Semua sbb hubby nak sgt pergi merewang kenduri tu, so sy gagahkan diri utk pergi juga. Walaupon sepanjang perjalanan terasa teramat la siksa, then bila dah sampai sane, tak de ape yang boleh ku lakukan selain dari baring, baring, dan baring... 1 suap makanan pon tak dapat masuk mulut, semuanya pahit belaka.. badan makin lemah...


SABTU
habis kenduri esoknya, terus balik jasin... malam nya, hubby dah tido awal sbb terlalu letih kenduri siangnya. Sy dah tak sanggup lagi, ckp kat mama dah tak tahan dah... so, pergi hospital besar jasin..


lepas check tekanan, suhu, tekak... kena tahan wad mlm tu masuk air... sambil tu kena ambil darah, hantar makmal... doktor suruh stay wad. mama insist nak bawak balik mlm tu jgk! sbb juwita nak nenen... doktor dah marah sbb suspected denggi! BTW, timbang berat badan 37.4kg je!!!


1st think yg sy pikir masa tu adalah..... macam mana dgn juwita? macam ne dia nak nenen? nak tido nanti mcm ne? nanti dia lapa? sungguh... langsung tak terpikir ape jadi dgn diri sendiri masa tu... sangat2 risau dengan juwita. macam mana dengan dia malam ni, tidur tanpa aku... boleh ke...


AHAD
di wad hospital jasin... wawawa... tido hospital. rasa pelik sbb juwita tak de... hubby dtg mlm tu... siang ni pon hubby dtg bwk juwita. juwita lapa, haus... nak ibu...
masa lapang di wad buatkan ku pikir ttg keadaan sendiri. darah diambil tiap 6 jam, mkn ubat tiap 4 jam. demam naik turun, kena minum air lebih dari 3 liter sehari. kena telan 100plus 4 botol!!! air masuk kat tangan dah dekat 8 botol...semua tu buat aku mula pikir ttg keadaan sendiri... serius ke keadaan ku ni? aku mula rasa risau, takut, semua ada....


ISNIN
gosok gigi keluar darah... kat tangan ade bintik2 merah kecik2.... takutnya... cakap kat nurse. mlm tu, kena transfer ke hospital besar melaka!!! wawawa!!!! bacaan platlet dalam darah makin turun... dari 122, turun 110, 92, 82, 72, 62... last2... masa kena transfer tu, platlet 51... diorg dah cuak..


suspected denggi berdarah.... perasaan mula bercampur baur... tak tau nak cakap. kenapa macam ni... aku dah minum byk air dah... minum 100 plus dah 3 botol... mkn semua ubat, tp demam tak kebah.. on off je.. platlet makin turun...turun... turun...


terpikir masa tu, kalau la aku mati.... macam mana dgn juwita dan abg.... aku nangis.... doa kat tuhan.....


........................................................

........................................................

........................................................to be continue..............................................




Comments

Popular posts from this blog

Menempah penginapan percutian dengan AirBNB

Barangkali ada hidden jewel di Batang Kali.

Membeli belah barang dapur untuk seminggu. RM100 Cukup kah?

Kemas kini gambar passport anak anda