Posts

Showing posts from February, 2010

rezeki jangan ditolak. Uncle wahed belanje makan

Image
ni lah dia uncle wahed... engineer muda kowt.. haha!
Gaji pertama kutt.... habis semer orang dibelanjanya. heheee... bagus2, ni ada ciri2 suami mithali nih! wakakaka...
dapat gaji ape uncle wahed buat?
1. belanja parent n adik kat kampung makan pizza
2. bagi saguhati kat parent (waaaaa.!!!! kagum hokey! mmg anak yang mengenang budi!)
3. belanja keluarga kakak makan nandos (kitorang lah tuh.. heheee)
4. sukati dia lah nak buat ape dengan duit yang lebih tu kan... heeeee.. ade aku kisah??!
5. ops lupa... bagi bunga untuk insan tersayang! ahaks! ni ciri2 BF romantik! hubby aku pon x bagi aku bunga tau! bukan senang laki nk bagi pompuan bunga, walaupon dia tau pompuan suka bunga... heheee...
6. again, sukati dia lah nak buat ape dengan duit dia... dengo nye simpan buat wang muka satria neo? wakakaakaa!!

ni nandos kat 1Utama. Peberet hubby la tuh nandos nih. Dulu aku yang perkenalkan nandos kat dia, terus dia suka... mmg makan nandos ni, confirm terbukak segala deria tau! masam pedas meleleh kering…

juwita, jom kita solat!

Image
ngeee.... juwita nih dah nak 2 tahun kan, 1 faberet dia suka buat tiap2 hari adalah solat. Mungkin sebab hari2 pon tengok ibu dan abahnya solat, jadi dia pon terikut sama sekali solat. Cuma kadang2 tu, tiap2 jam pulak ajak solat, baru je solat dah ajak solat lagik!! ish ish ish...


sejuk hati tengok budak2 solat kan? Dia panggil solat ni "annyam" ntah bahasa ape tah... penat betulkan, annyam jugak yg disebut..heheheee


layan lah dia solat ye kawan2....


tinjau dari jauh... tengok ape dia buat tuh... heheee

duduk antara dua sujut... kusyuknye...

sujut lagi... sejuk perut ibu mengandung. ngeee

dah sudah, baca doa..... tengok kepala dia siap ada bunga malai/ melur.. baru balik dari indian muslim wedding

selesai.... alhamdulillah.... lipat sejadah, simpan ye sayang...

perasan tak sejadah kecik tuh? haa, tu kitorang dapat sebagai favor/ door gift masa majlis nikah one of my client. Family dia indian muslim. very2 unique la the majlis. Its a combination of all culture. Dan paling seronok, bo…

update Juwita party bash; ralat dengan tarikh dan lokasi

agak2 nak ubah sikit blog ni kepada journal aka update untuk b'day juwita yang bakal menjelma. tapi takde lah tiap2 hari nak update kan, bila ada perkembangan dan checklist yang terlaksana, akan aku updatekan disini. Like i said before, the preparation itself is part of the celebration actually. it's the most exciting moment to go through, jadi seharusnya lah di kepilkan sekali dalam blog ku ini sebagai tatapan masa hadapan.

oh ya, ingin juga aku nak betulkan sedikit ralat berkenaan tarikh dan tempat/ lokasi b'day Juwita nanti (sebab ada pulak orang yang confius antara RSVP di facebook aku dengan entry aku yang lepas sudah) Maka di sini, aku ingin menerangkan bahawa

b'day party Juwita akan diadakan di rumah kecil kami di Damansara Damai pada 28 march 2010, 3.30 - 5.30pm.

ok, sebelum ni, ada dalam entry aku rasa-rasa macam nak buat kat rumah mak aku kat kesang jaya, jasin. Sebabnya rumah mak aku lagi luas dan dapo pon beso... hihihi... lagipon dekat la dengan parent aku k…

update di petang ahad.

Image
menulis entry sambil menikmati secawan teh, dan secangkir kopi

hari ini hari ahad, dan aku bekerja! Kalau dah rezeki yang datang mencari-cari, takkan nak menolak pulak kan? Aku bekerja 2 hari seminggu, yakni sabtu dan ahad. Isnin sampai jumaat, aku chotti. hahahaha! silalah cemburu padaku.

takdelah. sebenarnya, dalam kamus aku tak ada istilah cuti. Isnin sampai Jumaat adalah waktu aku bekerja sebagai pengurus rumahtangga (stay at home mom kannn). Sabtu dan ahad adalah waktu aku sebagai seorang jurusolek. Isnin sampai ahad, non stop 24/7, yakni kerja yang tak pernah habis dan selesai, adalah sebagai ibu. Errr.... bila mana pula aku sebagai isteri? oh, hari2 juga aku bekerja (atau itu bukan nya bekerja, tapi adalah tanggungjawab) sebagai isteri kepada suami ku.

my beloved family. xoxo

penat? memang penat. 4 jawatan dalam satu masa. kaki ada 2, tangan ada 2, telinga 2, mata 2, mulut 1, hidung 1, perut 1....otak 1. lengkap semuanya tuhan bagi. Belakangan ini aku kerap 'tertidur'. be…

kaus atau sepatu baru sebagai pemangkin diri

Image
Beberapa minggu ni aku terasa macam takde benda dah nak shopping. bag dah dapat, wallet dah dapat, shawl dah dapat... lagi, budget utk b'day juwita dah ada, utk vacation dah ada... semalam plak shopping sakan baju Juwita (online shopping jer)

pastu pikir2 lagi... aku rasa semer benda aku ada... terasa macam dah sampai comfort zone pulak (ni yang tak bagus nye nih... ramai manusia terjerumus dalam comfort zone aka zone selesa nih). Comfort zone/ zon selesa ni adalah semacam katil yang empuk yang super comfy, dalam bilik yang wangi, dengan curtain gelap menutup tingkap, aircond nyaman sejuk, lampu suram2 dan kita atas katil tu sambil dilitupi quilt yang lembut. ohh... sungguh! taknak bangun punya!

Orang berkata lagi, kalau kita nak berjaya kena keluar dari comfort zone. Kena berani tinggalkan keselesaan tu semer dan maju lagi. Cemana nak keluar dari comfort zone kalau dah mmg selesa giler babeng? huhuuu....
aku senang aje... bila aku rasa macam dah selesa, agak2 macam nak sampai comfor…

rumah besar tiang seribu, rumah ini syurga aku

tajuk tak menahan kan?
rasanya ada tajuk drama kat tv dulu macam gini... "rumah ini syurga aku" tu cerita bersiri yang touching dan confirm geram dan menangis2 bersama heroin. Mak aku dulu ikut cerita RTM nih. "rumah besar tiang seribu" pulak (ataukah rumah kecil tiang seribu?) pon rasanya tajuk sebuah drama, tak pon adalah tajuk sebuah novel. Sungguh! aku hilang ingatan semenjak 2 menjak ni (sebab selalu sangat tengok taik juwita lah nih T__T)

kisahnya hari ini, tak kena mengena dengan mana-mana drama atau novel pon. Tapi tentang aku dan rumah kecilku, yang kuanggap dunia dan syurgaku.(perghh)


rumah ini syurga aku. Rumah kecil ini adalah dunia aku walau sekecil mana pun ia, aku tidak lemas di dalamnya walau sekangkang kera, aku tak rasa tersiksa kerna
rumah ini penuh dengan warna warna-warna keindahan dan sinar-sinar gemerlapan
rumah ini penuh dengan harapan harapan impian dan kenangan
rumah ini penuh dengan kehangatan kasih sayang dan perasaan
rumah ini penuh dengan jiwa-jiw…

i am the party planner! planning untuk b'day juwita sudah bermula!!!!!

Image
yup! saya adalah the party planner untuk b'day Juwita yang ke-2 (yang akan berlangsung pada 28 march nanti). Saya tahu, mesti akan ada yang kata, "eh, awalnya nak buat planning? belum masuk bulan march pon lagi kan?" oh, tidak... tidak.... sebenarnya saya tidak awal, tapi i am on the right timing, and i am already on the track!


kenapa ye kena planning dan preparation kena awal? sebenarnya, apa2 pon benda yang kita nak buat, perlu ada timelines, perancangan yang lengkap, dan paling penting, pengurusan yang betul! Plan awal, tak de la rush2 last minute.

Ramai orang suka buat kerja last minute (which is dun like) i hate last minute job! Ia membuatkan idea yang membuku-buku kebanyakannya tak terlaksana. Last minute job also demand more energy dan increase the stress for the organizer! I am the organizer, and i dun want stress on my baby girl's birthday party!!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Birthday parties are like road trips: Getting…

tips keluarga bahagia dan hati tenang

Entry hari ini tiada gambar hiasan.
harini aku nak buat entry yang berguna dan ilmiah sikit. Bukan bermakna aku ni pandai sangat, tapi kita sama2 kongsi ilmu ciput yang aku dapat ni ye... mostly adalah aku dapat dari Dr' fadzilah Kamsah.
tips hati tenang dan keluarga bahagia


1. menerima pasangan seadanya
Kadang-kadang kita bengang dengan pasangan atas sebab2 yang remeh. contohnya tak kemas barang, bangun lambat, cuai, atau sesat jalan! (ha... jangan tipu! ade je orang bergaduh dalam kereta hokey! sebabnya sesat x jumpa tempat dituju!). Terima saja lah keadaan dan kelemahan pasangan.
bagaimana nak terima kelemahan pasangan? senang aje... ingatlah "aku pon x sempurna mana, aku pon banyak kekurangan. kalau pasangan aku boleh terima aku seadanya, kenapa tidak aku?" haaa... senang kan?


2. sentiasa memaafkan pasangan sebelum masuk tidur.
amalkan maaf bermaafan sesama pasangan sebelum tidur. jangan tidur dalam keadaan marah atau memendam rasa. Nanti bangun tidur x fresh! sebaiknya, l…

ambil mood sebelum menulis entry yang lebih berfaedah

Image
gambar penghias cerita

Cuti raya cina, semua bangsa turut sama bercuti. Maklumlah, 1 malaysia cuti umum kan. Macam biasa, bila cuti panjang sikit, apa lagi, banyaklah jemputan kahwin. ramai yang nak melangsungkan perkahwinan pada waktu-waktu begini. Daku? bagi aku ini adalah punca rezeki!!! makan free, dapat makeup job sudah cukup baik!
ni pengantin lamaaaa... heheee....
Bulan februari ni mmg bulan rezeki aku. Alhamdulillah, tiap2 minggu ada job, tiap2 minggu aku sekeluarga kehulu kehilir serata selangor... aku makeup, hubby aku amik gambar, anak aku bodyguard =) kami kan wonderpet (apa yang penting, kerjasama!) Its a family teamwork babeh! We are the purrfect triplet!
like this photo. taken by my aunt.

Seperti tajuk diatas, i suppose to blog about something more important. I have to blog about 4 makeup job that i had done last weekends (during chinese new year). Saturday i had 2 sessions makeup at gombak, while sunday was a makeup marathon!!! 3 clients, 3 different location, 3 event! Wha…

korang pernah sesat?

Harini nak cerita pasal sesat jalan. Bukan ajaran sesat atau haluan sesat, tapi sesat jalan ketika memandu ke destinasi. Atau dengan kata lain, tak sampai pon ke destinasi yang nak dituju.
Sebabnya, dah sampai kat celah bedah mana dah.. sampaikan nak keluar dari tempat tu pon dah tak tau. Blur gila... pastu stress... takut.. serius! memang freak out sangat2 sampai nak nangis.
Last-last confirm call somebody, call mak, then nangis terus!!! T____T. Lepas habis nangis, baru cerita, dah sampai ntah kat mana, tak tau jalan pulang huhuuuu T___T. Of course lah kena pujuk2, tenangkan fikiran...

Letak telefon, ambik nafas...
Dua tiga kali amik nafas, pandang kiri kanan... oh!!!???!!!!! rupanya aku kat sini!!!! Depan mata punyalah besar gila sign board tunjuk arah. dan....aku pon owh!!!!????!!! sekali lagi. Sebabnya.....
punyalah dekat tempat ni dengan rumah aku! bukan celah bedah mana, celah kangkang aje! chisssss!

gitulah. Pengalaman kali pertama aku memandu sendiri balik dari kerja. (pergi ker…

cerita disebalik pulang ke kampung dan kami perlukannya tiap bulan.

Image
Hujung bulan jan haritu, seperti mana yang korang semua tahu, kami sekeluarga balik kampung. Biasalah, tiap2 bulan mesti balik kan... kalau tak balik, moral bule jadi down, kualiti kerja jadi merosot sket. Yalah kan, kita ni manusia, bukan robot. Kena ada rehat, rest, and refresh. Charging up balik motivasi dalam diri!
dipendekkan cerita, balik kampung yang lepas takde la lama mana. Balik jasin dulu, then balik palong.
Balik palong, takde cerita apa, My sis-in-law ada orang nak datang merisik. tunggu punya tunggu, tak datang2. Orang dah naik letih, dah macam2 dalam fikiran. Henfon bakal tunang tak terjawab... akhirnya, around 5.30pm... tibalah rombongan yang dinanti-nanti. Mula2 nampak van, pastu keta kecik menyusul, then kereta lagik, dan lagik!!!! oh makk!! banyaknya kereta! Kami bayangkan 1 keluarga, rupanya 1 batalion dibawanya!
panik tak panik, semua masuk dapo. dalam otak kira2 berapa mulut nak bagi makan, mee ade beberapa helai ni nak digoreng. Tak lama datang sorang informer, &q…

lepas gian; aksi dalam bath tub

Image
model of the day



Kalau baby baru lahir, belum leh berdiri, duduk sendiri... memang lah kena mandikan dalam bath tub, ye tak? Tapi sampai bila pulak nak kena mandi dalam bath tub ni? Bila masanya nak stop mandi guna bath tub, dan macam mana nak ajar anak mandi guna shower?
tapi aku sebagai orang dewasa pon sebenarnya sangat suka mandi bath tub, nak-nak kalau jakuzi. phuuhhhh, taknak naik beb! berendam dalam air panas je pon dah heaven dah. pastu letak wangi2an, buih-buih cinta..... aduhai... nikmatnya rasa

kali pertama Juwita dimandikan rasanya di hospital lah. maybe nurse yan comel yang mandikan dia. Masa aku duduk di Pusat Rawatan Al-Ikhwan, makcik yang jaga aku (ya ampunn...lupa nama makcik tu!) yang mandikan Juwita. Bila dah balik rumah mak aku kat jasin, mak aku a.k.a uwan Juwita yang mandikan dia sepanjang tempoh aku berpantang.
Aku sangat tak berani nak mandikan dia time tu. Juwita sangat kecil , dan aku sentiasa takut kot-kot aku terlepas time mandikan dia, dan dia terjatuh ke ape…

menyusu badan tak datang period? menyusu badan tak mengandung?

Image
(amaran: 15sx. entry kali ini adalah bersifat ilmu pengetahuan untuk orang dewasa)
indahnya pengalaman menyusu anak sendiri
Selalu sangat aku dengar soalan2 begini diutarakan. Biasanya kalau ada ruang untuk aku jawab, akan ku jawab dengan berhemah. Tapi kebanyakan masa, aku hanya bertindak berdiam diri dan mendengar hujah2 doktor doktor tak bertauliah mengutarakan pandapat masing-masing. Kadang-kadang, perkara ini bukan timbul dari persoalan, tapi dengan yakin dan tanpa ragu-ragunya mereka menyatakan perkara ini. Muktamad! seolah-olah mereka adalah pakar sakit puan terkemuka pulak.
Percaya atau tidak, inilah antara 2 mitos yang paling dipercayai oleh kebanyakan ibu-ibu diluar sana. Sampaikan jika kita nak cakap sebaliknya pon dah tak boleh. Ini betul betulll!!! bukan cobaaannnn! nchobaaaannnnn.....(macam pendekar bujang lapok) gitu le...
Maklumat ini aku dapat dari doktor pakar feberet aku, Dr. Kamal Baharin dari Damansara Damai Medical Centre (DDMC). dia yg buat monthly check up aku, dia…