Posts

Showing posts from March, 2010

b'day party Juwita Aisha @ mac-d

Image
potong kek dengan abah tersayang :) happy birthday dear. we love you soo much

b'day girl...

Ahad lalu (semalam lah), selesai sudah birthday party Juwita Aisha kat mc-d. Alhamdulillah.... lega rasa dah selesai. Paling lega, bila tak payah kemas rumah, basuh pingan mangkuk segala... phew... balik rumah terus tidor!!

oh, tidak tidak... tak sempat tidur pon. Juwita still under excited mood, dia nak tengok semua hadiah2 dia, pastu try test satu satu... pastu masak dinner plak... huhuu... end up tidur pukul 2 pagi gak semalam.

anyway, thank you very much kepada semua yang sudi hadir dan dapat hadir dimajlis serba kecil itu... dengan bilik party mc-d tu lambat siap (sebab orang yg party sblm tu lambat habis) tapi bersyukur sangat semua dah selesai.

menunggu bilik party siap... semua melepak je kat luar tuh... sorry semua....

Aunty ibah, aunty nora dengan Nan tak dapat hadir last minit... get well soon ya.. sian diorang kena food poisoning.. aunty shahid pon x dapat hadir gak, sbb ade urusan …

survey kindy - smart reader mana yang bagus? q-dees ok ker?

Juwita punya cerita. Sejak 2 menjak ni dok cakap nak adikkkk aje. Ntah dia paham ntah tak ape yang dia mintak tu. Yang aku tau, dia nak kawan. Kadang2 aku rasa dia ni sunyi la duduk sorang2 kat rumah. Ibunya ni pon bukan mengadap dia semate kat rumah ni. Ade la jugak kerja lainnya kan....

Takpe lah Juwita, tahun depan masuk sekolah ye... Ibu tengah survey2 ni, kat mana smart reader yang bagus... Kat damansara damai ni ada smart reader, tapi ibu ade terbaca review dari blogger lain, dia kata kurengg sket lah smart reader damansara damai nih. Tengok lokasi pon macam kurang berkenan jugak. Tingkat 2, atas bengkel kereta. Adoi... mesti la bising kan???

What ever pon, we still got time (i think) untuk survey2 lagi. Antaranya smart reader kat sri damansara (x survey lagi) dan kat bukit rahman putra. Itu adalah tempat2 yang agak dekat la jugak untuk ibu pergi hantar jemput dia nanti. Yang penting, x tempuh jamm pagi2. Kota damansara dengan sri damansara xyah cakap lah kan, memang melampuh! ta…

andai aku pergi dulu aka kalau aku mati

andainya aku pergi dulu sebelummu, janganlah kau bersedih hati~~~~~

lirik lagu alleycat.

kadang-kadang terfikir, andainya aku pergi/ mati dulu sebelum orang lain yang aku sayang, apa yang aku tinggalkan? ingatkah mereka pada aku? sedekahkah mereka al-fatihah padaku? adakah mereka akan menangisi pemergian aku?

kemudian aku teringat pada suami tercinta. Bagaimanakah kehidupannya nanti selepas ketiadaan aku? adakah dia dapat hidup tanpa ku? pudarkah cintanya padaku setelah ketiadaanku? adakah dia kan mencari pengganti diriku? siapa akan menjaga makan minumnya, rumahnya, pakaiannya...tidur jaganya?

Juwita.. bagaimana Juwita? tanpa ibu? dapatkah abahnya menjaganya? memberinya kasih sayang tak berbelah bagi seperti mana aku beri padanya? rindu tak dia nanti padaku?

.....


.....


aku terbaca di bod gossip. yanie mentor telah meninggal dunia. Al-fatihah kepada arwah. takziah kepada keluarganya. Dia baru kahwin kan... bagaimana suaminya menerima keadaan ini... keluarganya... rakan terdekatnya....

arwa…

paparoti sri damansara

Image
1st time nih makan kat paparoti. Hubby pernah makan sebelum ni, pastu dia cerita2... aku ni pantang lah orang cerita2 ni... pow lah kan! hahaha!

Ni sebenarnya dah laaaaamaaaa punye cerita. Kitorang singgah makan kat sini lepas balik dari klinik kanak kanak london kat sri damansara. (nama klinik london... tapi kat sri damansara kan... choiiiyyy!). Juwita masa tu baru kena sakit mata. So, korang bayangkan lah sendiri berapa berkurun dah cerita ni.. huhuuu

hubby order nasi lemak ayam rendang. air ape tah... white coffee kot... aku pulak, kuey tiow soup with shredded chicken (pergh, ingat tuh.. nama menu niiiih!). Air, aku order soya bean cincau gula melaka. sangatlah sedap! tak tipu punya hokey!!!

nasi lemak ayam rendang hubby telah dinodai aku.. hehehehe

kuey tiow sup yang hot hot hot! light and hearty je rasa dia... of coz la healthy kan. hot sebab letak lada sulah dgn lada hitam..
untuk juwita, belikan dia roti bakar dengan butter dan kaya. Tapi, at the end, kitorang yang habiskan roti bak…

i cut my hair short. barulah lega kepala ku ini... ahaks!

Image
Tadi keluar jalan-jalan dengan Juwita. Ni sebab kes bohsan lah ni... bohsan duduk rumah. Baju dah basuh, dah sidai, lantai dah sapu, carpet dah mop... masak je tak de mood aka tak de idea nak masak ape aka malas. So, siap, keluar nak pergi ani sup utara.

Jalan jalan jalan... Juwita paling excited. Dia dalam pemikiran memang akan ke playland lah tuh... Ani sup utara tu kedai dia sebelah mc-d aje... Sampai je kat ani sup utara, Juwita mula dah. xnak duduk situ. nak gi sebelah.. kat playland. Akhirnya aku terpaksa akur, makan kat mc-d aje tengah hari ni.

macam biasa, happy meal untuk dia adalah wajib, bersama ayam seketul dan air ribena. Ade cerita /kes yang menyakitkan hati aku kat mc-d aka playland ni harini... tapi aku reserve dulu cerita tu untuk entry yang berikutnya ye.. sekarang nak cerita pasal benda lain. Lepas habis main, makan semua, aku mintak invitation card untuk b'day Juwita, pastu chow.

jalan jalan jalan lagi, singgah kat butik. butik ni jual baju baby, kanak2 dan mommie…

b'day juwita buat kat mc-d aje, maka beberapa vendor terpaksa dibatalkan

ok. tetamu-tetamu yang dijemput semua telah diberitahu akan pertukaran ini. Mula-mula cadang nak buat di rumah, tapi akhirnya bertukar ke mc-d.

Idea asal memang nak buat di rumah. Lebih mesra, warm, hearthy... kami buat decoration sama-sama, i prepare a homemade cook (ini yang paling exciting. aku paling suka entertain people dengan my homemade food). I even dah ada list menu untuk haritu..mana yang i nak masak pagi tu, mana yang nak prepare malamnya.. kek tempah kat mana, cupcake lagi... bile nak beli groceries... bila nak start buat goodies bag.. semualah! semua dah ada dalam planner.

Tapi, ade masalah dari segi lokasi. Sebab rumah kami ni atas kayangan (huhuu.... tingkat 14), i suspect guest memang akan mengalami sedikit kesukaran. Susah nak parking satu hal, nak cari apartment kami lagi... pastu dengan lif apartment ni yang kadang2 buat hal... ish.. xnak amik risiko. Lagipon, paling utama, hubby suruh bayangkan keletihan mengemas rumah before and after the event. Oh, terus aku terin…

option2 lain untuk alih perhatian (curious case of Juwita Aisha)

Image
kisah semalam.


aku teruja dengan kak babyfarid yang sedang berusaha nak stop BF Mia. Mia dah 2 tahun 4 bulan kalo x silap. Juwita pulak, hujung bulan ni nak masuk 2 tahun. Azam aku, raya tahun ni Juwita dah tak gayut nenen lagik. Ok. I still have a lot of time. Saje je letak bench mark tu jauh2 sikit. Sebab aku kena expect the unexpected. Buat slow and steady, tak mo la stop on the spot. (ye, aku tau, ade yang berjaya stop BF on the spot. semalaman aje da benti dah... tapi setelah aku pikirin all the course and consequences, aku pilih untuk buat slow and steady aje lah. biar la lama sikit xpe.

Yang penting aku x terkejut, Juwita tak terkejut. Bukan ape, benda ni bukan setakat stop BF aje, tapi bagi aku lebih kepada pertukaran satu fasa dalam kehidupan aku dan Juwita. Banyak benda take part dalam hal ni, especially dari segi emosi, bonding, dan perubahan antara kami berdua. (atau korang boleh cakap je aku tak sanggup nak stop kan BF serta merta. aku x sanggup!). Lagi satu adalah berkena…

suka suki menjawab tag dari sarah al idrus (esok ade makeup job wei!!!)

Image
harini mood sangat baik untuk membuat tag. sebabnya baru makan 2 ketul cuppies yang amat enak dari cupcake chic.. my fav, 24 carat. pergh!!!! memang sedap wei! Ia adalah carrot walnut cupcake with lime cheese frosting yang berwarna ijo. Lagi satu ketul tadi adalah persian love. Pistashio cupcake with rosewater frosting (pink color). Sangat sedap! Tapi b'day Juwita nanti x amik la cupcake ini... heheeee...

okeh, sekarang mari kita buat tag!!! yuuhuuuu!!!!!! (oleh kerana tag ni sy copy and paste dari blog sarah al idrus, then saya tukar aje jawapannya, maka font dia dah lain daaa... )



1.- Adakah anda rasa HOT???

hot panas ke hot ape nih? kalo panas, memang tiap2 hari sekarang panas aje cuaca hik hik hik! ape? aku yg hot??? hot temper kot... ahaks! idok le... kawan x hot... manis je ade...




2.- Upload wallpaper pc/laptop yang anda guna sekarang!


adalah wallpaper theme yang aku guna sekarang.



3 - cerita pasal gambar?

gambar? xde gambar. just the wallpaper yang bertukar2 gambar every 10 second.…

nak putuskan susu badan dan clingy anak dengan ibu

ada beberapa isu disini.
1. nak putus susu badan. tapi bukan sekarang, lepas Juwita 2 tahun nanti. So, isunya, bagaimana nak suruh atau ajak atau lagi extreme, paksa Juwita berenti breastfeed.

2. kurangkan clingy anak terhadap ibu. lately, Juwita sangat sangat sangat clingy! sampai nak ke toilet pon susah. kalau dia x tidur, memang x dapat la buat apa2 depan laptop. Dia marah! Time nak tidur pulak, nak peluk kita aje, especially tidur siang, saaaangat susah! dia peluk badan, pegang tangan, tak dapat tangan, kain baju pon jadilah, diariknya supaya kita tak pergi mana-mana.... *sigh* letih!

jadi, last week kami balik kampung. My mom, uwan Juwita sebut pasal satu jenis pokok yang diguna supaya anak nak putus susu dan putuskan clingy anak kat ibu. (supaya anak nak benti menetek yee... bukan berentikan susu ibu tu.. lain tuh)

Nama pokok tu (sorry kalau ejaan salah. tak sure sangat nama dia) Cerek Cerek Jantan

jeng jeng jeng!!!!!! pelik tak nama dia? nanti next entry saya cerita pasal cerek cerek…

invitation to Juwita's b'day party

Image
click to enlarge. thank you


guys! kepada sesiapa yg mendapat jemputan rsvp ku sebelum ini, thanks alot sebab reply yeah.. (yg belum reply masih boleh reply).invitation card (atau e-invitation) telah ku sebarkan di facebook. Nak jugak aku tempak kat sini in case ade juga yg tercicir kapal nanti.. huhuuu...

again, bagi yang reply rsvp sebagai "might attend", sila tuko sekarang yeah. xnak might2 lagik. "attending" or "not attending" only ya babe... senang nak kira kepala kalo gituh.... x de la tuan rumah kang ternanti-nanti kedatangan korang, last2 bayang pon nan hadooo!

okeh... papehal, sesapa yang nak attend (all my fellow friends and siblings), boleh jugak contact me melalui facebook atau email :)

detail tentang party ini semua ada kat dalam gambar di atas. harap maklum. sebarang pertanyaan boleh la diajukan kepada organizer majlis ini (aku la tuh ngeee)


sekian, terima kasih