nak putuskan susu badan dan clingy anak dengan ibu

ada beberapa isu disini.

1. nak putus susu badan.
tapi bukan sekarang, lepas Juwita 2 tahun nanti. So, isunya, bagaimana nak suruh atau ajak atau lagi extreme, paksa Juwita berenti breastfeed.


2. kurangkan clingy anak terhadap ibu.
lately, Juwita sangat sangat sangat clingy! sampai nak ke toilet pon susah. kalau dia x tidur, memang x dapat la buat apa2 depan laptop. Dia marah! Time nak tidur pulak, nak peluk kita aje, especially tidur siang, saaaangat susah! dia peluk badan, pegang tangan, tak dapat tangan, kain baju pon jadilah, diariknya supaya kita tak pergi mana-mana.... *sigh* letih!


jadi, last week kami balik kampung. My mom, uwan Juwita sebut pasal satu jenis pokok yang diguna supaya anak nak putus susu dan putuskan clingy anak kat ibu. (supaya anak nak benti menetek yee... bukan berentikan susu ibu tu.. lain tuh)


Nama pokok tu (sorry kalau ejaan salah. tak sure sangat nama dia) Cerek Cerek Jantan


jeng jeng jeng!!!!!! pelik tak nama dia? nanti next entry saya cerita pasal cerek cerek jantan ni pulak. Entry yang ni intermission ajeee.... heheeeee... (macam citer hindustan la.... intermission dia sejam! huh! jenuh tengok rupanya baru intermission..)


oh, ya... disebalik 2 isu besar diatas, bersama-sama dengan penyelesaian alternative cerek cerek jantan tuh, ade la isu-isu berbangkit yang lain akan timbul....


1. nak make sure juwita terus consume milk, cemana nak ajar dia minum susu formula

2. engorgement/ breast bengkak sebab juwita dah tak nenen

3. silap2 boleh demam (ibu yang demam- demam susu + rindu)

4. how to cope with new daily routine (si ibu ni ha lah)... mesti janggal je rasa

5. dah tak breastfeeding = new diet???? ibu kena ubah diet? juwita dah tentulah kan...


cukup dulu. Like i said, this entry is just an intro.... later i will elaborate more.


daaa....xoxo


(x larat wei, skang pukul 2.30 pagi nih...)

Comments

LiAnA said…
petua mujarab yg ku gunakan masa stopkan aqil bf... letak garam kat nipples... ni my gynae yg bg petua..
sbb time tu ku peknen no 2..
terpaksa stop sbb ku bleeding non stop...

yg paling amazing.. buat 1 malam je.. terus aqil tak mintak lagi.. tapiiiiii time tu rasa mmg sedih gilerrrr..
anggun said…
ph... letak garam aje ke??? terus lepas tu dia tolak dah???? pastu, camna u ajar dia minum susu formula?

Popular posts from this blog

Cerita Hantu asrama lagi (mimpi berdarah)

petshop kat seksyen 9 Shah Alam (tapi cerita premium cat food pulak)

Barangkali ada hidden jewel di Batang Kali.