belajar anakku... belajar...ilmu itu pelita hidup


Juwita ni, something yang i notice since she's a baby lagi, dia sangat suka dengn buku. Maybe sebab masa pregnant dulu, my best friend is book. i read a book every single time i was at home. So, juwita pon dah ikut perangai tu. Dia memang sangat suka pada buku. It's either she would read it, or she would color it (dia cakap "kis kis".. which is lukis lukis).


And i, as a mother is very glad that she love to learn. well, ibu mana tak gembira kalau anak nya suka belajar, suka baca buku... kan? Her 1st book ever adalah "bathe one baby". Juwita sangat suka buku ni. Masa tu, Juwita ada satu buku ni aje. So, dia bawak buku ni kemana sahaja. Hari-hari, tiap masa akan mintak ibunya bacakan. sampai ibunya ni hafal dah semua ayat-ayat cerita buku ni.



Makin Juwita besar, makin banyak koleksi buku dia ada. Ibunya ni sangat suka belikan buku. Lepas tu, bila dia start pandai pegang pensil dan start conteng buku ibu, ibu pon belikan Juwita pensil warna dan buku mewarna. Ibu lukiskan love, star, tree, car, rabbit, dan macam2 lagi. Suka gile Juwita. Bila ibu abis lukis, Juwita akan teka apa yang ibu lukis tu :) :)


Masa b'day juwita pon, ibu hadiahkan buku. Banyak buku ibu belikan. Ada buku mewarna barbie, sebab ibu tau, Juwita suka sangat kat barbie.


Ibu suka belikan buku dan alatulis untuk Juwita, sebab ibu suka anak ibu belajar. Ibu suka tengok anak ibu suka membaca, menulis, melukis. Ingatlah Juwita, ilmu itu sangat penting. Satu hari nanti Juwita pasti akan sedar betapa pentingnya ilmu dalam kehidupan. Kalau orang cakap, wang lebih penting, ibu kata ilmu tetap paling penting. Sebab tanpa ilmu, kita takkan pandai cari wang. Dengan ilmu kita dihormati. Dengan ilmu kita dipandang tinggi.




Abah pon nampak minat Juwita ni tau. Sebab tu abah bagi hadiah yang paling tak ternilai untuk Juwita. Abah belikan meja dan kerusi belajar untuk Juwita. Dan sebab abah kenal Juwita, abah tau minat Juwita, abah belikan warna PINK. Ingat senang ke nak tengok abah beli barang pink??? susah tau tak! Tapi kali ni abah belikan pink. special untuk juwita. :) :) see? abah loves you!



Ibu dan abah sentiasa mengharapkan yang terbaik untuk kamu, Juwita sayang~~ we love you soo much! Walaupun abah sibuk, jarang dapat main dengan Juwita, tapi ibu percaya, abah sagat sayang pada Juwita. Kami nak Juwita berjaya, dan jadi orang yang berguna kelak.

boleh jadi macam tok long juwita....


Cuma ibu harap, abah dapatlah luangkan lebih masa untuk Juwita. Sebab kadang2 bila abah keluar kerja, Juwita akan masuk bilik kerja abah. Juwita tanya mana abah. Bila petang, dengar bunyi pintu dibuka, Juwita excited cakap "babah! babah!" tapi rupanya bukan abah yang balik, tapi uncle wahed... hehe..... boleh ke abah?...

Comments

Sherry said…
I love pink too.. but my dear say pink for gal only. :(
anggun said…
i do love pink as well. i love pink since i pregnant my baby juwita lah... dulu x suka pink pon
Sherry said…
how kindergarten hunt? dah tau mana nak masuk?

Popular posts from this blog

Menempah penginapan percutian dengan AirBNB

Barangkali ada hidden jewel di Batang Kali.

Membeli belah barang dapur untuk seminggu. RM100 Cukup kah?

Kemas kini gambar passport anak anda