fasa mengasingkan tidur



sekarang Juwita Aisha sedang memasuki fasa baru (atau aku yang masukkan dia dalam fasa baru). Juwita sekarang aku sedang train untuk tidur berasingan dengan ibu dan abahnya. Dia kena tidur sendiri (mean, kena tidur kat tilam sendiri dah, x leh tidur sama-sama dengan ibu dan abah lagi).


Setakat ni dah seminggu kot kalau tak silap dia dah x tidur sama kami. Tapi biasanya, dalam 5 pagi gitu dia akan terjaga, masuk bilik ibu abah, dan menyelit jugak. sambil tu ngendeng nak nenen! huhuhu!!! sejak Juwita aku "paksa" tidur berasingan, aku "paksa" dia tidur sendiri. WITHOUT NENEN. Well, it's work i must say... at least dalam 5 hari, ade sehari la kantoi... nenen jugak. Sebab time tu dia majuk plak, gagal nak pujuk...huhuuu


Kadang2 rasa kesian laa tengok muka dia bila aku paksa dia tidur sendiri, aku tak bagi dia tidur sama kitorang. Masam je muka dia... kalau dia fasih bercakap, aku gerenti dia mesti tanya kenapa aku buat gitu kat dia...Aku explain tau kat dia kenapa aku buat macam tu.


Memang habit aku kot, kalau ape2 decision aku nak buat, or apa2 yang aku buat melibatkan Juwita, aku akan explain kat dia kenapa aku buat macam tu. Duduk dua-dua, mata ke mata... aku explain pelan2, dengan ayat paling senang. So, at least dia rasa dia di appreciate dan diri dia penting. Aku nak dia paham, apa yang aku buat, its all for her good, its not about me, not becoz she did something bad ke hape... and no, its definitely not a punishment.


Tapi at the same time, x bleh la kesian2 sangat kan... kena tegas sket dalam certain things macam ni... x bleh tunduk sangat pada air mata mengada-ngada dia tu. yela, sampai bila plak dia nak tidur dgn kitorang, katil tu dari luas besar, jadi sempit berhimpit jadinya, sebab juwita ni tidur terbongkang! bepusing-pusing siap somersault semer! haaa... mana tahan dek oii...


meh tengok kronology Juwita aisha merajuk......


1. muka ketat. tengah tahan diri dari nangis. jelingan tajam tanda protes


2. da tak bleh tahan da... awan berarak mendung, guruh mula berbunyi...muka makin ketat, xbleh kontrol


3. hujan membasahi bumi... nangis aka melalak. mintak dipujuk nih.


4. lepas pujuk kejap terus jadi macam ni. magik tak? hehehe... pandai berlakon nih. hug2 sikit, cakap sayang2 sket... dah jalan...



Lagipon, ibu dengan abahnya ni nak la jugak private time together kan.. x bleh ade juwita.. hik hik hik.. kang dia tinjau ke, tiba2 terjaga ke tengah malam... haa... tak ke naya... T___T nanti dia tiru....(ops~~~) eh, ade ye kes macam ni... budak2 parenting cari.com mesti penah baca kes macam ni kan?? kan?? tak caye tanya diorang... oh, bahaya.. bahaya!

budak manja nie...


herm... ade lagi satu benda aku tengah train dia. Aku ajar dia duduk seat belakang dalam keta. Sebelum ni, juwita dalam keta akan pangku dengan aku kat seat depan T__T


huhuhuuu... cukup lah! da beso la anak ibu nih....

Comments

Popular posts from this blog

Menempah penginapan percutian dengan AirBNB

5 percutian musim panas luar biasa di Melbourne dan Victoria

Barangkali ada hidden jewel di Batang Kali.

Membeli belah barang dapur untuk seminggu. RM100 Cukup kah?