Posts

Showing posts from May, 2010

hari ini aku kosong + update pasal birthday uncle wahed

Image
Lantaran kerja pejabat dah selesai hari ini (amendment design pon dah buat ye boss..), maka aku mengambil peluang untuk mengupdate blog aku. Juwita, dah kami hantar ke taska. Jadinya aku terasa kosong. heh... kosong la plak hati aku. patutnya lega la kan, x payah gado dengan dia tengah hari ni (biasa mesti gado, dia gado lapa, aku gado suruh dia tido, dia gado ajak main..) T__T. harini x gado... aku sunyi siot~~~waaa!

2 kali kot aku nangis senyap2 belakang tirai (heh... malu la kononnye..) nanti orang mesti cakap kan, "eleh.. baru hantar anak ke taska dah emo nangis2 semacam. bukan nye masuk asrama. kang kalau dia kawen tinggalkan ko nanti camne?" huh!!! tidak! tidak! xnak pikir lah. jauh lagi tu. tiba masanya nanti nangis lah aku. hehehee...sekarang x payah pikir lah...!

Cerita sikit pasal menu masa mini surprise b'day uncle wahed. Takde la ape sangat pon menu nye. dah kitorang je yang makan.

cuppies adalah hadiah dari Maya. huhuu... dari jauh dia order, untuk wahed... eh…

my husband is trying to be a blogger

Image
this is his latest blog. He is currently excited about this. Hopefully this will never end. His previous blog (oo yeah, he has another blogs before. 3 if i'm not mistaken.. modus operandi: create, post few entry, and abandoned. T__T) nevar last for more than 8 entry.

i hope this one will last longer. if possible, he can be a real blogger as well! (not many man blogger around you know..). so, guys, support him okey :) :)

hensom kan? ngeh ngeh ngeh...aku punya nih. dah cop lama dah~~
http://www.mokhtarmizi.blogspot.com/

selingan lagi : juwita dah nak masuk taska

Entry ni selingan jap (bile la aku nak habiskan citer trip ke kuching tuh... dah bosan. tapi kena habiskan jugak. sebab dia macam journal kan. lain2 kali nak baca, nak recall balik memori senang).

Esok, iaitu hari isnin, Juwita akan start masuk taska. Taska pilihan kami, tentulah yang aku gembar-gemburkan dalam facebook sebelum ni, Taska Anak-anak Kita kat seksyen 22 shah alam. Bila mengingatkan kembali masa mencari taska ni... pergh... bukan senang beb. (tapi sekarang, aku rasa cari rumah lagi susah T__T nak nangis!)

mula-mula aku masuk forum-forum ibu, parenting... segala lah! aku browse, search kat internet taska area shah alam. Kenapa shah alam? sebab aku dan hubby dah start kerja shah alam. Jadi aku rasa amat mudah sekali jika taska dekat dengan tempat kerja. senang nak lari kalau ade apa-apa hal..

Bila baca forum ibu-ibu ni satu hal. sangat informative! dari nama-nama taska yang well known, yang dicadangkan oleh ahli forum lain, dan tak tinggal juga nama-nama taska yan pernah buat …

day 5 : pasar Serikin syurga beli belah barangan indonesia, foot massage at waterfront

Image
hari ke-5 di kuching. Aktiviti dan lokasi untuk dilawati tak banyak, tapi tetap penuh dan mengujakan. Awal-awal pagi lagi dah bersiap-siap keluar hotel tunggu En. Jamaluddin sampai.


En. Jamaluddin.
(maaf, tiada gambar en.jamaluddin. tapi dia adalah bapa saudara kepada Daus AF8, jadi muka dia sebijik gitulah.. cuma lebih berisi dan berusia sedikit :P)

Dia ni adalah anak murid mama dan abah aku. Kalau tak silap, dari pendengaran aku (aku curi-curi dengar) En. Jamaluddin ni adalah pelajar batch ke-2. No wonder mereka sangat close with their teacher. Masa tu, tak ramai lagi student kat MRSM Jasin. Dan, dan... untuk pengetahuan semua, masa tu, MRSM Jasin mengambil pelajar dari form 1 ye. (rasanya sebelum mereka digelar MRSM PKP. tak kuasa aku nak cerita panjang lebar pasal MRSM<>

Jadi, Jodoh dan pertemuan itu ketentuan yang maha esa. Bertemu lah En. Jamaluddin (ok, panjang sangat nama dia. aku singkatkan jadi EJ sahaja) dengan mama dan abah aku, iaitu guru dia dulu di depan waterfront. M…

day 4: sewa kereta, jong's crocodile farm, semenggoh wildlife centre, pasar satok, seafood atas carpark

Image
nak habiskan cerita kuching ni cepat-cepat sebab dah bosan, dan ade banyak benda lain nak blogkan tapi terpaksa hold kerana kisah kuching ni tak selesai-selesai dari dulu (patutnya benda ni dah selesai 2 minggu lepas lagi, 6 hari je dah abiss... tapi aku yang malas... itulah akibatya -_-")


dipendekkan cerita, hari ke-4 ni, kami sewa kereta. Plan asalnya nak naik shutter, tapi tak tau nak amik kat mana. Next plan, nak amik teksi, tapi dia charge RM200 ke berapa tah... O_O untuk pergi balik semenggoh. Nasib baik, tanya car rental agent kat lobi tune hotel tu, terus sewa kenari sebijik. Baru RM140 sehari. Puas hati.
kereta kenari sewa

Jong's Crocodile farm

sebabkan tunggu kereta sewa lambat sampai (sebab kami pon baru pagi tu nak sewa kan, so, kereta dapat lambat sikit), kami cadang ke Jong's crocodile farm ni dulu memandangkan waktu makan pagi orang utan dah lepas. Right timing lah.

Masa kitorang sampai, beli tiket, then tak lama tu nak start dah show crocodile. haha! show ni bu…

penatlah, commercial break sekejap ye

sedang menonton desperate housewife. Banyak perkara berlaku akhir-akhir ini. Belum berkesempatan nak blog-kan. Dah la cerita trip ke Kuching tak habis-habis lagi. Penat + muak pula asyik cerita pasal kuching. Dah 2 minggu lebih kot berlalu...

Juwita dah trial.
trial taska ye. Pilihan kami, taska anak-anak kita kat sek.22 shah alam. Pagi tadi datang buat lawatan, then tinggalkan dia setengah hari. Dari report, Juwita refuse to eat, pakai kasut tunggu depan pintu aje... hahaha! lama juga baru dia perasan yang dia kena tinggal kat situ. Bila perasan ibunya takde, tu yang meroyan tuh. Adoi la~~~~

later la cerita pasal taska ni. Tadi tak sempat nak ambil gambar. Khamis ni jumpa pn. Olya tu discuz ape yang patut, register, haa... kalu sempat daku amik gambar la sikit ye.. (promote lah sikit, tapi sekarang ni dah penuh kot... tak leh amik budak lagi dah)

Evening primrose oil
Tadi sempat singgah guardian. Dah alang-alang ke ikea kan, masuk ikano kejap. So, aku telah mencapai sebotol evening primro…

day 3 : damai shuttle bus, sarawak cultural village, juwita menari, umai, ayam pansuh, damai beach.

Image
hari ketiga di kuching diteruskan lagi. Punyalah lama baru nak sambung entry ni kan.. hehehe.


Damai shuttle bus.
actually ia adalah van, yang dipanggil shuttle bus ke damai beach dan kampung budaya. Kami pon awalnya agak keliru.. err.. bas ke van? ikut dalam tour guide tu tulis shuttle bus ke damai beach dan kampung budaya tunggu kat sekian sekian tempat. So, kami pon ikut aje lah. Memang van pon, macam kes van kilang yang ditulis bas kilang.. ha gitu le shuttle bas tu.

Untuk dewasa, return ticket shuttle termasuk tiket masuk kampung budaya adalah RM75. (kalau beli asing-asing, return tiket adalah RM20 campur tiket masuk RM60. Jimat RM5 sahaja pon). baby masuk percuma, cuma bayar shuttle sahaja. Senior citizen ade diskaun untuk tiket masuk kampung budaya. So, tiket masuk kena beli kat sana. Bayar shuttle bas je dulu. (phew, banyaknye explanation -_-")

juwita dan hubby dalam shuttle. seronok yee..x lama tu tido~

shuttle ni selesa lah, van hiace kot~~~ tapi jangan expect perjalanan yan…

day 2 : heritage walk, perahu tambang, mee kolok, kek lapis dayang salhah, ikan terubuk, midin

Image
Seperti tajuk di atas, hari ke-2 kami adalah penuh dan panjang. Sekali lagi, maaf atas kelewatan membuat entry ini. Sibuk dengan renovation office hubby. Makeup studio pon dah 50% complete :) :) :)


selepas sarapan di bilik hotel, kami keluar dengan berbekalkan buku tour guides dan map kuching. Hubby dan Juwita siap dengan back pack sorang satu hokey~~


Heritage walk.

heritage walk ni senang je nak ikut. ade dalam map tourist bandar kuching tu. ikut je route dia, dari satu tempat ke satu tempat yang lain... Start dari pek kong temple (sorry lupa nama full temple ni. we all tak masuk pon temple ni, just amik gambar dari luar aje), then dia bawak ke muzeum heritage cina, ade market street, indian street, Charles brooke memorial, banyaklah lagi. kalau tak silap semuanya ade 12 or 15 mark dalam map tu... ade gak tempat yang kami skip ( hehehe...) yang temple2, tokong semer kitorang skip la...

depan pek kong temple

charles brooke memorial

kalau jalan through waterfront pulak, akan nampak bangunan…