Resam Dunia

Kat office, sambil aku online, buat kerja sket, potong button badge sket....aku layan kat youtube lagu-lagu P.Ramlee (Aku kadang-kadang dengar klasik nasional kat radio kereta. Tapi haritu pi service, tuko bateri.. terus hilang semua channel radio aku.. lupa dah siarannya apa nombor daa). Baru je haritu kan cerita Bujang Lapok kat TV, so terngiang-ngiang lagi la lagu dia semua. Semua lagu dalam citer Bujang Lapok best-best ek! Ni antara favourite aku; "Resam Dunia".


Satu lagi lagu favourite aku, tajuknya "manusia". Dalam bujang lapok, si Aziz Satar nyanyi dengan pelakon pompuan tu... (tak tau nama... rasanya ada Dayang something.. :P). tapi lagu manusia later la ek... aku dok ulang-ulang lagu resam dunia je ni ha..


Resam Dunia

Dunia ini hanya palsu
Manusia berdusta
Kebanyakan suka menipu
Gemar membuat dosa

Dunia penuh dengan noda
Dunia penuh dosa
Kebanyakan tipu dan daya
mengikut nafsu murka

P-
Ada pula yang salah sangka
Menyayang salah terka
Pasir disangka intan
Batu disangka berlian

siapa itu......

coba terka......

Siapa itukah gerangan
Berlagu dan berdendang
Suara merdu dan menawan
Membikin hatiku girang

P-
Kalau ada bunga ditaman
Berseri warna kuning
Apa guna kehutan
Sekuntum boleh disunting

Mari sini.....

Jangan marah....

Begitulah resam dunia
Tidak kekal selamanya
Hati-hati sebelum kena
Agar tiada terpedaya

hmmmm......

ooooo........


(aku salin sendiri ni woi!!! gigih kau! wakakaka~)
tergeliat jari aku menulis sambil dengar p.ramlee nyanyi.. haha...

Comments

Popular posts from this blog

Menempah penginapan percutian dengan AirBNB

Barangkali ada hidden jewel di Batang Kali.

5 aktiviti dan pengalaman unik yang boleh dilakukan sekitar Melbourne dan Victoria pada musim panas

Membeli belah barang dapur untuk seminggu. RM100 Cukup kah?