Menjaga anak di hari sabtu bekerja


Kawasan pejabat aku bukan area komersial. Tak ada shopping kompleks, tak ada bangunan kerajaan. Area seksyen 6 ni peaceful aje sebab dia sebenarnya adalah residential area. dan bangunan pejabat aku ni pon adalah office lot, jadi tak de nyer hiruk pikuk, bising-bising, mat rempit pon tak hingin nak lepak-lepak kat sini. Pejabat yang ada kat sini pula, bukan pejabat kerajaan yang orang kerumun macam semut hurung gula. Pendek kata, kawasan tempat aku kerja ni tenteram dan aman, malah sedap dipandang mata.


Sedap dipandang mata? ahaha~~ sebab bila keluar je dari bangunan pejabat, akan nampak daun nan hijau, langit yang biru. Tak ke sedap tu?


Ambil gambar ketika bersiar-siar sekeliling pejabat bersama Juwita.....



ada kucing bawah tangga. Siap dah ada orang cop dah.. hihihi.. baguslah dah ada orang cop. Maknanya lepas ni terjaga lah juga kebajikan anak-anak kucing tu kan...

eh.. eh... cendawan sebesar tapak tangan pon ada... ni hutan simpan ke pejabat nih....



Kadang-kala, bila hari sabtu taska Juwita tak bukak, kena lah bawa dia ke pejabat. Jadi memenuhi tuntutan naluri dia sebagai seorang kanak-kanak, dia perlu makan on time, perlu tidur on time, perlu main sepatutnya, dan.... perlu bersiar-siar selayaknya. Betul. Korang dah ada anak nanti baru korang tau lah macam mana. Sebab tu aku sanggup jadi ibu, tapi tak akan sanggup nak jadi cikgu taska. Wahahaha~




Ok. Aktiviti Juwita aku boleh rumuskan begini,


1. Dia akan main lukis-lukis / tulis-tulis / kaler-kaler sampai bosan. Ibu curi-curi buat kerja.

2. Dia akan tengok movie kat laptop cerita beauty & the beast / the little mermaid / high5 sampai dia lapa. Time ni buat kerja filing lah, laptop dah kena kongker.

3. Sebab lapa, dia mintak susu dengan makanan ringan. Biasanya dia akan mintak mamee, tapi kadang-kala, aku berjaya pujuk dia untuk ambil oreo / roti coklat. At least better dari mamee la kan... sambil dia makan, ibu curi-curi buat kerja lagi.

4. Minum susu strawberry 1 kotak / susu coklat. Takmo yang hok 'kids' tuh. Kecik nau.

5. Habis minum + makan, dia sambung tengok movie sampai letih.

6. Kalau ngantuk dia akan tidur. Tak pon aku suruh dia tidur kalau dia mula resah gelisah tak tentu arah. Time tidur paling heaven nak buat kerja.

7. Bangun dari tidur dia nak main. Time ni memang dah tak boleh la ibu nak buat kerja. Kena layan dia. Kadang dia ajak jalan-jalan.

8. Ok. Jalan-jalan kat bawah. Bawak kamera kita tengok nature =)

9. Sampai penat, naik office. Abah ajak balik. Kerja dah settle. Yay~~~

10. Pulang ke rumah dengan happy.


Kalau turutan ini dilaksanakan dengan jayanya, confirm tak ada naik suara, tak ada tangisan, tak ada amukan. Aman tenteram aje. Tapi cuba peraturan di atas dinodai/ tak dipenuhi. Confirm pening kepala kita jadinya. Jadi sebelum sakit jiwa, layan kan lah dulu kehendak Juwita sebelum kita start kerja... sapa lagi kita nak layan kan... anak sendiri pon, bukan anak orang lain. =D


Bukan senang nak jadi ibu sambil bekerja kan... Sangat salute dengan ibu-ibu yang ada ramai anak, tapi masih boleh bekerja dengan berjaya. Aku ni yang anak satu pon kadang kala sakit jiwa jugak jadinya.


Kalau tengok pulak mak kita, nenek kita dulu-dulu, anak berderet. Mak aku bekerja. Nenek aku kerja juga, kerja kat sawah padi dengan motong getah. tapi anak 6 woo... Garang memang garang, tapi tak pernah anak-anak benci kat dia. Aku pon, tak pernah ada benci pada mama atau abah aku walaupon diorang garang bukan main. Hormat lagi ada, tapi bukan takut. Besar tau beza, antara "takut dengan parent" dengan "hormat sama parent". Tapi itu lah, aku dengan parent tak de lah close sangat sampai semua benda boleh cerita atau kongsi. Even now pon, ada je benda yang i'm more comfortable to talk with my friend or my husband, instead of my parent.


If possible lah, aku nak, anak aku close dengan aku. Sampai bila-bila pon, aku nak anak aku close dengan aku. Semua benda takde hal punya dia nak share dengan aku. Kalau 1 day dia ada crush on somebody, i should be the 1st person yang dia nak bagitau. If something happen, i should be the 1st person she want to talk to. Aku nak someday, i can be her best friend.


Dan pada masa yang sama, aku nak dia feel the same way to her father too. Aku taknak dia takut kat abah dia. Aku nak dia HORMAT abah dia, dan pada masa yang sama, abah dia boleh jadi teman /boyfriend dia. Yang dia percaya boleh lindungi dia, boleh dia pinjamkan bahu untuk menangis dan mengadu.


Juwita, ibu sayang sangat kat kamu. Jadilah anak yang baik, berguna untuk bangsa dan negara.







~ baru teringat patutnya kena bawak Lulu pergi vaksin. -__-' baru teringat.....

Comments

thanks for the one day plan for your kids... berguna jugak nanti bila aku ada anak.. hehehe :P

Popular posts from this blog

Menempah penginapan percutian dengan AirBNB

Barangkali ada hidden jewel di Batang Kali.

Membeli belah barang dapur untuk seminggu. RM100 Cukup kah?

Kemas kini gambar passport anak anda