Other than just a plain road

Aku rasa lah kan, tak ada orang dalam dunia ni yang boleh hidup HANYA dengan makan tidur dan kerja aja. Aku rasa, cukup beberapa bulan kalau tak mati confirm akan diisytihar gila. Ok lah, mungkin ada yang bila baca ni akan terpikir diri sendiri, lalu mengatakan, "aku boleh apa?" Fine, kau boleh, tapi aku tak boleh.


Bagi aku, aku perlukan essential lain dalam hidup aku. Sebagai contoh, keluarga, hobi, sukan, dan kegemaran. Haa..... baru sekarang korang nak mengangguk? tadi tak terpikir? heh~


Bila ada hobi, masa lapang terasa penuh. Dada rasa ringan, hati rasa riang. Hobi kadang kala bukan dibuat ketika masa lapang. Kebanyakan masa, hobi dilakukan ketika diri ingin lari sebentar dari sesuatu yang menyesakkan. Macam-macam jenis hobi aku penah jumpa, buat kek dan roti (ni mak aku), buat cupcakes, memasak, melukis, menjahit, berkebun (ni abah aku), berenang (ni aku), tengok TV (aku lagi), mengemas rumah (aku jugak).


Bila aku cakap tentang hobi sebagai jalan keluar sebentar dari masalah yang menyesakkan, aku merujuk kepada aktiviti mengemas rumah. Bila aku marah, aku suka kemas rumah. Bila aku sedih, aku suka kemas rumah. Bila aku ada benda dalam fikiran, aku suka fikirkan penyelesaian sambil kemas rumah. Kemas rumah ni bagai therapeutic pulak bagi aku. Aku tak boleh consentrate tengok TV kalau emosi aku tak stabil. Tapi mengemas rumah beri aku ketenangan. Effect dia sama dengan aku swim 6 laps kat pool maritim. Pelik tapi benar.


Sebut pasal swim pulak. Dah sebulan aku tak tertelan air klorin. Hidung pon dah terasa makin sempit. Dah banyak sangat mukus kering dalam rongga gamaknya. Satu hobi yang aku suka sangat buat, tapi selalu tak dapat kerana kekangan masa.


Owh.... kucing. Tu boleh dikatakan minat. Minat dalam diam sebenarnya dah lama, sejak aku kecik lagi. Tapi abah aku tak pernah approve perbentangan aku nak request kucing. Mesti kena rejek mentah-mentah. Sekali adik bongsu aku mintak kucing terus dapat. hoh~ aku tumpang happy aje.


Masa bujang dulu bela juga kucing. DSH aje pon, 2 ekor. Dah la duduk apartment. Cukup je besar aku hantar dia balik kampung. Sebabnya diorang dah pandai panjat memanjat. Satu hari tu, aku balik kerja, tak nampak diorang, tapi dengar ngiau ngiau. Rupanya kat awning rumah sebelah. Dah lah rumah aku tingkat 14!! O__O Tak dapat aku bayangkan kalau jadi apa2. Alhamdulillah selamat sebab aku mintak tolong hero tolong panjat keluar bawak kucing tu masuk.


Sekarang aku bela kucing balik. Ye lah.. anak dah 3 tahun, duduk pon rumah teres. Kira selesa lah jugak nak bela membela nih. Paling penting, dari segi financial aku rasa aku mampu nak bela kucing ni. Nak kata kaya tu tak, tapi ada lah peruntukan untuk itu.


Jadi apa yang boleh aku simpulkan kat sini, MUNGKIN lah kau boleh juga hidup dengan makan, tidur dan kerja, TAPI hidup kau mesti akan lebih berwarna warni jika kau ada hobi, minat, kecenderungan, aktiviti masa lapang, dan keluarga di sisi.


Apapon, pilihan terletak di tangan anda sendiri. Pandai-pandai lah korang menentukan hidup korang, nak macam rainbow ke, nak black and white ke, atau nak greyscale aje =D





~ gambar greyscale adalah sangat cantik!

~ Esok dijadualkan Lulu untuk mandi!! ooo yeah~

~ Found a good pet store in Shah Alam. Akan aku review juga selepas ini. =)

Comments

aku lagi suke sephia daripada grayscale ;)

tapi diri sendiri adalah rainbow.. hehehehe

Popular posts from this blog

Menempah penginapan percutian dengan AirBNB

Barangkali ada hidden jewel di Batang Kali.

Membeli belah barang dapur untuk seminggu. RM100 Cukup kah?

Kemas kini gambar passport anak anda