Posts

Showing posts from August, 2011

Selamat Hari Raya, Selamat bercuti, Selamat berpulun sebelum raya

Kawan-kawan sekalian (walaupon tidak pasti aku ada ke kawan kat sini, entah-entah selama ni aku tulis sendiri, baca sendiri), mungkin ini adalah entry ke-2 terakhir sebelum kami sekeluarga pulang berhari raya. Di kampung bukan tak ada inernet, tapi kebarangkalian untuk mengupdate blog adalah sangat tipis sekali. (lagipun, laptop tak ikut balik kampung)

Kami akan pulang ke kampung halaman (tahun ni beraya di belah aku. yay~) samada Jumaat malam, atau sabtu pagi. ai ya yai~~ hati ni memang dah meronta-ronta dah nak balik, jasad je tinggal kat office ni ha...

Rupanya aku kena juga tutup akaun esok. Adoii! Ingatkan bos bagi le cuti dulu, naik kerja 5hb nanti baru tutup akaun, rupanya kena tutup juga. Nampak gaya berpulun lah aku esok ni *sigh* Nasib baik bulan puasa ni rilek sikit, job pon kurang dari biasa.. hopefully tak de lah pening sangat nk close esok.

Apa pon, selamat hari raya kepada semua yang membaca blog ni.

Andaikata ada entry saya sebelum ni menyinggung hati dan perasaan kalian …

Ole-ole Bali

Image
Ini adalah kejadian hari rabu lepas, Selangor cuti kan... kami kerja setengah hari. Tengah hari tu shoot pergi ke Empire Mall. Cadangnya nak jalan-jalan shopping, kemudian memandangkan macam tak sempat nak balik masak untuk iftar petang tu, jadi kami terus je stay sampai malam.

Dapat lah sambar dress Juwita 2 helai. Tu pon kat Subang Parade... kat Empire aku beli non-stick pot and pan. Kaler hijau lagi you.. haha~ Beli pisau, apron, mangkuk.. hihihi mood nak menyoping barangan dapo kaedahnya.


Masa dah nak berbuka tu memang lah semua tempat dah penuh. Mulanya kami cadang nak makan kat Nando's di Subang Parade. Tapi Fully booked pulak. Menapak lah semula kami ke Empire Mall. nak buka kat Belanga, tapi penuh jugak. jenguk-jenguk kat Ole-ole Bali... pon penuh je seat. Mana taknya, chinese pon berderet beratur nak buka puasa.. keh keh keh

Akhirnya kami ambil keputusan nak lepak dulu kat Tutti Frutti tingkat atas. Pukul 8 lebih kang baru turun bawah cari seat kat ole-ole bali tu.

Jadinya,…

kenderaan berat?

KENDERAAN BERAT DITEGAH GUNA LEBUH RAYA DI MUSIM PERAYAAN

..........


er.....
kenderaan korang ringan ke?

............

korang bawak ape?
ko naik awan guling eh.....


...............



(saje.. nak mood sengal petang-petang ni. hik hik hik gurau jahh~)

p/s- jangan ada yang lahar aku plak sat lagi~~


ke Matta Fair menaiki public transport

Image
12 August 2011.
semuanya semata-mata kerana ini.....
Inilah kisahnya.

Dipendekkan cerita, aku ke PWTC menaiki kenderaan awam. Apa lagi kalau bukan Komuter, Putra LRT dan STAR. Ya. 3 kali tukar train. Pertama sekali dalam sejarah hidup aku aku buat benda nih. LONE RANGER ok... diulangi, LONE RANGER.

Perjalanan merangkumi: dari stesen komuter Shah Alam ---- KL Central (interchange link) ---- Masjid Jamek (PUTRA LRT) ------ PWTC (STAR).

Dari Shah Alam aku naik komuter pukul 11, sampai PWTC pukul 12.30. Tu pon sebab kat KL Central aku sesat -__-' (cari LRT tak tau), pastu sampai Masjid Jamek sesat lagi (cari terminal ke PWTC tak jumpa. Rupanya kena melintas jalan.) Sampai terminal PWTC, kena jalan pulak sikit baru sampai depan PWTC. Phew~~~~

Tapi perjalanan pergi ini tidaklah sehebat mana kalau dibandingkan dengan pengalaman pulang dari PWTC.....................

Ini kesahnya..........................

Pukul 4 lebih sikit aku dah mula gerak keluar dari PWTC. Dapat lah sikit2 info ya…

buka puasa di Laman Grill Buffet

Image
8 hari yang lepas, kami satu office ber-iftar di Laman Grill yang terletak di Laman Seri Business Park seksyen 13 Shah Alam. Makanan adalah berkonsepkan buffet, dan semestinya menu utama adalah grill meng-grill seadanya. Selain itu, ada banyak lagi menu lain, dessert yang tak akan habis-habis (sebab akan ditopup sentiasa), ada cold seafood seperti oysters, shrimps, mussels, ada juga bahagian counter pasta, dan tidak lupa juga bahagian nasi beserta lauk pauk untuk yang bertekak melayu.

Sesungguhnya, sambil aku tulis entry ni, masih terbayang-bayang lagi kenikmatan fresh oyster yang diperah lemon juice malam itu. Lidah ni terkenang-kenang lagi pada kelazatan lamb chop, steak dan macam-macam lagi benda grill yang ada malam tu. Dessert dia... memang marbeles. Teh tarik dia memang kaww kaww...(kurang pahala puasa aku harini).

Harga untuk buffet di Laman Grill ni adalah RM55.50 untuk dewasa (harga minggu ke-2 ramadhan. 1st week ramadhan harga dia 49.90 je). Now tak pasti lah berapa dah harga …

Kompilasi menu iftar

Image
Haiseh. betul-betul kering idea dah nak buat entry apa. Akhirnya aku akur dan buat kisah berbuka seadanya.

1st week ramadhan, memang tiap-tiap hari berbuka kat rumah aje. Menu wajib adalah Nasi + lauk utama + sayur + sambal tempoyak. WAJIB hokey~ Walaupon aku tak makan nasi, haruslah aku ikut tekak-tekak lain yang nak makan. Kalau ikut aku sorang aje, memang jimat habis! hahaha~

Menu nasi dan lauk pauk tak payah la aku tunjuk. Tak ambil gambar pon. Cuma kadang-kadang tu ada menu tambahan. Ha... menu tambahan yg aku nak tunjuk.

Ni 1st ramadhan, aku buat baked pasta with meatball. Overall, aku je beriya makan. Orang lain tak begitu teruja pon.


Di samping tu ada juga aku buat nasi goreng (lebih nasi masa sahur) dengan ayam goreng. Letuce tu makan dengan baked pasta tu.


Ni pulak aku buat macam kebab la.. dalam isi adalah mince meat dengan melted mozarella cheese. Pita pocket bread tu kita grill sampai dia keras rangup sikit lepas isi mince meat dan mozarella cheese tu. Memang sedap di makan ke…

monolog rabu

Aku ada banyak gambar makanan, tapi aku tak sampai hati nak post kat sini. Tak sampai hati kat diri sendiri yang akan terpaksa tenung gambar tu lama-lama masa proses upload dan edit nanti. Dah la harini terlepas sahur lagi -__-' (dalam rekod dah 2 kali tak sahur)

Makanya, harini bukan entry makanan.

Eh, aku dah bagitahu kan yang minggu ni buzy... (eh, dah lah.. last entry dah cerita tu..) Aiseh.. abis nak cerita apa ni eh...

Kalau takde topik baik tak payah update blog! Hampeh betull!!

Takkan aku nak buat entry "wordless Wednesday" macam kebanyakan blogger lain? heii~ geli aku dengar "wordless Wednesday" ni. Lepas sorang, sorang buat. Laa ni dah jadi trend pulak dah. Sumpah bosan gila kalau blog walking hari rabu. Semua entry "wordless Wednesday" lah, "rabu tanpa kata" lah, hapa lah....

Boleh tak aku kalau buat, "rabu tanpa gambar". Eh, tapi hari-hari lain pon ada je entry aku tanpa gambar.. so tak leh la eh.. eh? eh?

bengong~




diari ramadhan: minggu ke-dua

Minggu ke-2 ramadhan.
Alhamdulillah, segalanya berjalan seperti biasa. Ada 1 hari je kami terlepas waktu sahur, dan setakat ini kami berbuka puasa di rumah. Walaupon lauk ala kadar sahaja (aku masak nasi dan lauk pauk untuk berbuka), tapi alhamdulillah, kenyang lah juga seisi rumah.

Pagi tadi, nyaris-nyaris tak sempat bersahur. Nasib baik terjaga dalam pukul 5.35 macam tu, terus bergegas turun makan apa yang patut dan minum air banyak-banyak. Nasib baik lah sang suami dah siap-siap masak nasi dan buat gulai masak lemak ayam malam tadi. Ada lah benda nak makan dalam tempoh kecemasan tu. Alhamdulillah~ sempat kami makan. (aku pon makan nasi pagi tadi, sebab semalam hanya makan sepotong Roti John dan air kelapa dalam kereta. Kami berbuka dalam kereta semalam) Menggigil-gigil badan aku bangun tido... lapa punya pasal.

Walaupon baru pukul 9.44 pagi, aku dah terpikir apa nak masak petang ini. Ye lah kan, kalau pikir last minit kang ada pulak bahan tak cukup. Baik aku pikir awal-awal, senang n…

Body Shop Haul lagi

Image
Sebenarnya, macam tak patut nak letak perkataan "lagi" kat tajuk di atas. Sebab, bukannya baru last week atau last 2 weeks aku ada shopping kat Body Shop, tapi ada lah dekat 2 bulan dah kot aku tak shopping apa-apa kat body shop. Satu record baru yang agak mengejutkan untuk diri aku sebenarnya.

Hari tu aku pikir, "lantak lah.. dah lama sangat tak shopping untuk diri sendiri. Beli Body Shop lah" Gaya macam nak beli francais Body Shop je pulak kan, padahal nak beli sebotol body cream aje.

Body Shop ni aku cakap kat korang, memang berhantu. Sekali kau masuk dengan niat suci murni nak beli seketul cream kaki, ha amik... entah camana tah boleh jadi terambil 5 ketul. Walaupon kau masuk dengan bajet konon 60 hengget je, akhirnya bil kau mesti jadi 250 hengget. Berhantu sungguh kan?

Jadi haritu, inilah barang-barang yang "important gila" yang aku beli dari Body Shop.


Logik lah kan.. dah berapa lama aku tak shopping barang keperluan diri. (ceh alasann~)


ni body butte…

Tini's Spa

Image
Haritu, seminggu sebelum Ramadhan, aku dengan Noural dah booking untuk buat spa. Sebenarnya, Tini's spa ni 1st time aku cuba. Tu pon sebab nampak kat Milk A Deal, then terus beli kupon tu. Kalau tak silap harga kupon tu RM48.

Sebab dah nak puasa kan, jadi bergegas lah juga nak redeem kupon ni. Lagi pon dah nak expired. Jadi hari Khamis lah kami ke sana.

noural

Interior? bersih aje. Dia tak bawak imej bali ke, thai ke, tradisional ke hape, tapi dia bawa imej bersih. Kaler hijau dan putih. Ye lah kan, lagipon Tini's Spa ni carry brand dermalogica untuk facial care. Harus lah nampak bersih dan kemas. Tak perlu kerawang-kerawang semua tu.

Dalam kupon Milk A Deal tu, kitorang akan dapat foot soak + body massage + body toning + facial + complimentary drink. Paling aku nanti-nantikan semestinya body massage. Mana-mana spa pon aku pergi, mesti aku looking forward untuk body massage dulu. Scrub, ke lulur ke hape ke semua tu aku tak pandang sangat.

Lagi satu benda yang aku nak sangat cuba …