Posts

Showing posts from September, 2011

Shopping wishlist wanita sekarang

1. Ipad 2
2. DSLR
3. Designer handbag
4. dream wedding comes true
5. iPhone/ BB




Tak boleh blah kan?




mana perginya barangan seperti....
1. set barangan pyrex, corelle, arcopal dan seangkatan dengannya
2. koleksi kain ela
3. kain batik
4. tikar

Mungkin kena usia menjangkau 40-an kot baru ada rasa nak minat itu semua. Atau mungkin sebab wanita sekarang dah pandai main gadjet, apa lah nak pandang pada tikar, kain batik, pinggan mangkuk, dan periuk belanga lagi. Baik kumpul barangan Apple! Tak pon kumpul application kat app store. Lagi syiok

Tapi list aku sekarang lain sikit dari biasa. Aku nak...

1. Evo cat food utk Lulu
2. litter box yang besar
3. blackwood untuk stray cat
4. microwave
5. tukang lipat baju




boleh?

Masih ada yang sayang~ mode gembira

Ingat lagi tak pada entry yang lepas ini? aku cerita pasal seekor kucing jiran yang dibuang tuannya. memang sedih betul masa tu. Kalau ikutkan hati, nak aje aku confront depan-depan dengan budak-budak sebelah ni... tapi itulah... aku ni kadang kadang menulis aje berani, bila nak cakap depan-depan tersekat-sekat. haiyayai~~

Oh, lepas aku buat entry tu, aku ceritakan kisah kucing tu kat page online adoption KTAJ kat facebook. Aku open la... kot-kot ada yang baik hati dan boleh terima kucing ni. Kalau aku mampu aku dah adopt dah.. tapi sebab aku tengah expected anak Lulu kan.. so tak dapat la nak nolong...

Sehari aje. Lepas panjang lebar orang cerita, simpati segala, akhirnya ada yang volunteer nak pick up kucing ni. Terima kasih sangat-sangat pada kakak itu yang sanggup datang dari jauh, bertemankan GPS sabtu lepas, sampai juga ke opis aku kat seksyen 6 shah alam ni.

Borak sikit-sikit, pastu terus masukkan kucing dalam carrier yang akak tu bawa. Nasib baik juga akak tu bawa carrier, kala…

Apalah manusia ni..... sampai hati buat macam tu

Image
Ini kucing jiran office ku. Aku ingat lagi, budak sebelah ni ambil kucing ni dari kecik lagi. Sebenarnya, kucing ni asal dari stray cat kat bawah office ni jugak. Dia pernah cerita, masa kucing ni kecik, dia ada beberapa adik beradik yang lain. Adik beradik dia yg lain semua dia dah adoptkan pada kawan-kawan yang lain. Kiranya baik dan bertimbang rasa jugaklah budak sebelah ni... dia pikirkan masa depan anak-anak kucing tu semua. Kalau nak dia bela semua anak kucing tu memang lah tak mampu. Silap-silap office ni jadi zoo pulak kang.

Pastu, dalam aku sedar tak sedar, sejak lepas cuti raya haritu aku tak dengar lagi bunyi ngiau kucing ni dari opis sebelah. Aku ingat tak ada apa lah kan... sebab kucing kalau tak ada hal, dia tak bunyi.

Tapi harini, aku jumpa sekor kucing, rupa sebijik macam kucing budak sebelah ni. Manja pulak tu... sebijik macam kucing budak sebelah ni. Bezanya cuma kucing ni tak ada collar loceng.

Aku sampai pintu office, kucing ni ikut. Aku bukak pintu, dia masuk ngiau-…

duit ke daun ni? senang nye terbang!

Dalam sekejapan duit boleh habis begitu sahaja. Zaman sekarang ni, letak duit kat mana-mana pon mesti boleh habis.

Masa zaman aku sekolah asrama dulu, mak aku bagi duit belanja sebulan sekali. Aku bagi cikgu homeroom tolong pegang. Sudahnya sampai aku tamat belajar pon tak terguna-guna juga duit tu. Sampaikan bila aku masuk menengah atas, cikgu homeroom tu datang sekolah aku nak pulang duit aku dulu. Ada RM250, bersamaan dengan duit belanja aku 5 bulan.

Itu zaman dulu. Tak pandai guna duit dan ada tempat simpan duit yang selamat.

Sekarang ni, duit kat dalam akaun pon boleh guna di hujung jari je. Duit yang memang dalam poket apatah lagi. Memang tak lekat. Mengalir je macam hingus. Sikit-sikit dia hakis. Kejap beli jeruk RM5, kang beli pisang goreng RM2, pastu beli air RM1.20...bayar parking RM2.. sedar tak sedar habis sepuluh hengget tak sampai 12 jam.

Duit dalam akaun pon, bukan boleh lekat lama. Beriya lah aku dulu siap berjanji berikrar pada diri sendiri, duit dalam akaun mebeng bela…

Lulu dan masalah Hairball, 1st time on-heat dan bulu gugur

Image
Belakangan ini Lulu kerap muntah. Kerap bagi aku di sini bukanlah bermaksud setiap hari atau tiap kali makan dia akan muntah. Mungkin aku boleh simpulkan sebulan 2 kali dia akan muntah. Bagi aku itu macam kerap juga, sebab sebelum ni dia jarang muntah. Jarang pula bermaksud dalam sebulan dua baru sekali dia muntah. (-paham ke tidak maksud aku ni?)

Ok. Bila Lulu muntah, entah kenapa dia akan pilih port baekkk punya. Mesti kat atas karpet bulu di ruang tamu. Ada pernah sekali dia muntah di alas kaki yang gebu. Entah mengapa. Tak nak pula dia cuba muntah di lantai sahaja. Kan senang sikit nak bersihkan.

Sebenarnya, tidaklah susah nak bersihkan muntah Lulu ni. Sebabnya muntah dia lebih berbentuk gumpalan atau ketulan. (Bukan muntah cair macam muntah tuannya ni -__-'). Bentuk muntahnya adalah seperti tahi nya je.. haa... macam tu le bentuk dia. Tapi kadang-kadang ada lah sedikit yang agak berair. Itu perlu dibersihkan sehingga hilang. Yang gumpalan tu boleh kutip aje. Bau pon tak busuk.

A…

Jamuan tertutup

Image
Hari Ahad lepas aku buat makan-makan kat rumah. Aku tak kata ia adalah rumah terbuka, sebab aku tak buka pon kehadiran kepada public. Siapa pula lah aku nak buat rumah terbuka.. bukannya pak menteri yang semua orang menghegeh mintak duit raya, mahu pon pengetua kolej yang semestinya semua orang hormati, apatah lagi artis yang semua orang gila-i. Nak kata femes kat fesbuk pon tak, sebab rakan aku tak lebih 150 orang pon. Jadi tak payah gile glamer nak bukak public event kat facebook ajak semua orang datang rumah waima tak kenal sekali pon.

Sebenarnya aku buat makan-makan ni cadangnya simple sangat je. Untuk budak geng AP117, budak satu course masa kat U dulu. Ni kiranya macam gather-gather lah. Supposedly sepetang tu lepak kita-kita je lah.. macam gather-gather sebelum ni.. cumanya buat kat rumah aku instead kat taman. Dah alang-alang nak buat, aku ajak la juga kaka ipar aku, adik aku, jiran, dan kawan husband join sekali. Tu pon tak ramai. Cukup lah ada wakil tiap kategori.

Belah-belah …

perkara kecil yang annoying

Ada sesetengah benda atau perkara kecil yang sangat annoying bagi aku kalau ia terjadi. Mungkin bagi orang lain ia tidak apa-apa, tapi bagi aku pula sebaliknya. Perkara itu adalah:

1. Makan kat kedai, meja sebelah hisap rokok. Nak-nak kalau anak aku ada. Nak je aku cucur puntung rokok tu kat lubang hidung dia. Boleh tak, kalau nak rosakkan paru-paru, kau buat sorang-sorang? Jangan libatkan orang lain terutama kanak-kanak?

2. Orang paksa-paksa makan. Kalau aku tak nak, maknanya aku tak lapar, atau tak minat, atau aku x boleh makan benda tu. Aku malas la nak terangkan panjang lebar banyak kali kenapa aku tak makan itu tak makan ini, kenapa aku tak usik lauk tu semua. Kalau aku dah tolak, cukup la. Tak perlu suruh-suruh juga sampai aku terpaksa makan. Masing-masing ada pilihan dan tolong lah hormati.

3. Bersepah. Aku sangat pantang sekali dengan keadaan bersepah. Kalau tempat bersepah memang boleh buat aku sakit jiwa. Malangnya aku selalu je tinggal dengan orang yang suka buat sepah. Sejak …

Petknode hell dan owner nya yang bodoh tahap dewa

Image
Terpanggil hati untuk menyuarakan perasaan terhadap isu "petknode" ini. Bagi yang tidak tahu cerita, eloklah masuk ke link KTAJ. Ini pula berita dari Awani https://www.facebook.com/photo.php?v=10150284127088517

kucing yang ditemui sadis

kucing yang ditemui dalam keadaan yang sangat menyedihkan. Kini dirawat di hospital, kena masuk drip.

*sigh* tak tahu dari mana nak mula, sebab ketika menaip ini pon perasaan aku bercampur baur. Marah, terkilan, sedih... semua ada. Cukuplah semalam seharian aku menangisi nasib kucing-kucing yang diperlakukan sekejam itu di Petknode hell. Dengan 16 ekor yang mati, yang selamat pon ada yang tinggal rangka dan kulit, kebanyakan kucing mengalami trauma, masalah kesihatan yang teruk, hampir mati, kelaparan dan menyedihkan.

Cuba tengok gambar dan review dari pemilik kecing ini, anda akan paham sendiri https://www.facebook.com/media/set/?set=a.279232818757832.84888.100000133484790

Banyak kali aku cuba berfikir, "apa sebenarnya di dalam kepala otak …

Aidilfitri 2011

Image
Dah seminggu lebih beraya barulah ada chance nak blog pasal raya. Harini pon ala-ala lemau biskut marie aje aku kat office. Blur-blur je lagi. Mood kerja belum mai, mood raya dah rasa nak termuntah. Gitu lah kalau cuti lama sangat... 10 hari nokk cuti raya tahun ni.

Dipendekkan cerita, tahun ni beraya di belah aku.

Raya pertama seperti biasa ke Batu Pahat, Johor. Ni kampung abah aku. Petang tu beraya ke rumah atok (lupa nama atok tu, tapi adik beradik dengan atok aku le..)

Aktiviti selepas sembahyang raya adalah makan raya. Selepas makan raya adalah sesi bergambar wajib. WAJIB tau! Tiap tahun tak pernah berubah.


Dalam keta ke Batu Pahat...

punyalah lama perjalanan tak sampai-sampai...hubby ambil mood sebagai passenger.

Raya ke-2 ke Rembang Panas, N9. Kampung mak aku. Petang tu ke rumah wan acik (adik beradik dengan uwan aku). Kerana terlalu asyik beraya, tak ada lah gambar. hihihi~

Malam raya ke-2, lepas refresh kat rumah, pukul 9 lebih kami gi umah Mak Betah (mak pengasuh/ mak angkat aku)

r…