duit ke daun ni? senang nye terbang!

Dalam sekejapan duit boleh habis begitu sahaja. Zaman sekarang ni, letak duit kat mana-mana pon mesti boleh habis.


Masa zaman aku sekolah asrama dulu, mak aku bagi duit belanja sebulan sekali. Aku bagi cikgu homeroom tolong pegang. Sudahnya sampai aku tamat belajar pon tak terguna-guna juga duit tu. Sampaikan bila aku masuk menengah atas, cikgu homeroom tu datang sekolah aku nak pulang duit aku dulu. Ada RM250, bersamaan dengan duit belanja aku 5 bulan.


Itu zaman dulu. Tak pandai guna duit dan ada tempat simpan duit yang selamat.


Sekarang ni, duit kat dalam akaun pon boleh guna di hujung jari je. Duit yang memang dalam poket apatah lagi. Memang tak lekat. Mengalir je macam hingus. Sikit-sikit dia hakis. Kejap beli jeruk RM5, kang beli pisang goreng RM2, pastu beli air RM1.20...bayar parking RM2.. sedar tak sedar habis sepuluh hengget tak sampai 12 jam.


Duit dalam akaun pon, bukan boleh lekat lama. Beriya lah aku dulu siap berjanji berikrar pada diri sendiri, duit dalam akaun mebeng belanja macam mana pon tak boleh baki kurang 2K. Hampehh! Habis cuti raya je duit tinggal 1.5K. Pastu buat ikrar baru, tak boleh kurang 1K, sebab duit tu adalah duit tabung cuti-cuti Phuket (echechehhh), buat bayar booking hotel dan ground arrangement. Pon hampehh!!!


Baru beberapa hari lepas aku terbeli samsung galaxy mini. Dari asal bajetnya nak cari henfon under Rm450, amik kau, terus terbeli henfon RM580. Balik tu aku menyumpah diri sendiri dalam bilik air sambil hantuk kepala kat singki. Dalam bilik air la beb, kat luar kita kontrol macho je~~ lagak macam duit berkodi-kodi. hak tuih!


Tak habis dengan tu, semalam aku tersambar pulak silicone case untuk cik pad putih tu. Rm179. Gila betul regenya. Aku rasa aku kena sampuk la masa beli tu. Menononggggg je bayar. Tanpa second thought!


Dalam pada membeli tu, memang phuket entah ke mana, lupa terus pasir kucing yg dah habis, Evo nak kena topup, besday Ain dah dekat..... Lupa daratan!


Sejak 2 hari lepas aku memang takut betul nak check akaun. Kadang tu berharap agar duit tu kembali balik masuk akaun aku. Macam sirih pulang ke gagang la... Terbang je dia datang. Aku tak mintak banyak, bukan aku minta duit juta-juta pon. Just pulangkan semula 2K aku je...


Boleh?


Tak pon kembalikan aku kepada masa sebelum aku habiskan duit aku. Please~~ Aku nak nasihat diri sendiri yang tak sedar diri tu supaya tak buat kerja gila. Macam tu baru lah aku bahagia sekarang.



-__-'





~ menyesal dahulu pendapatan, menyesal kemudian tiada berguna.

~ sangat tepat peribahasa itu. -__-

Comments

Popular posts from this blog

Cerita Hantu asrama lagi (mimpi berdarah)

petshop kat seksyen 9 Shah Alam (tapi cerita premium cat food pulak)

Barangkali ada hidden jewel di Batang Kali.