Haram

Haram?

Pegang anjing itu haram? Adoi.. mazhab mana kau belajar ni Sam Dol? Ke masa kelas agama dulu kau tido semedang?


................................







1. Kalau tak pasti hukum hakam, tak payah memandai key, buat kau nampak bodoh aje.

2. Lain kali kalau tak pasti sangat pon, buat lah research dulu. Barulah nampak bijaksana sikit.

3. Beremosi dan mengikut perasaan adalah sangat tidak sesuai ketika berforum key... kan dah terkeluar hukum merapik. Kalau kau tak suka anjing, tak de sape pon nak paksa kau suka. Tapi kena ingat, tak ramai yang benci anjing macam kau... sampai sukati nak kata pegang anjing tu haram. Kan dah kena gelak... padan muka! hahahaha

4. Akhir sekali, ingat ni: pegang tangan aweks kau yang bukan mahram tu baru haram key... pegang anjing tak haram, najis berat je. Boleh di samak/ sertu dengan air tanah. (makan daging anjing baru lah haram...)



Anjing itu sendiri tidak haram. Dia cuma najis berat. Allah tak suruh pon umat islam membenci sesama makhluk (bukan sesama manusia sahaja). Setiap kejadian-Nya harus dihormati dan diberi hak untuk hidup di dunia ini. Dan sesungguhnya setiap kejadian Allah itu ada hikmah dan faedahnya di dunia ini. Apalah hak kita untuk membenci makhluk ciptaan-Nya yang lain? Mulia sangat kah kita? wallahualam~~~


Sekian.

Comments

Popular posts from this blog

Menempah penginapan percutian dengan AirBNB

Barangkali ada hidden jewel di Batang Kali.

Membeli belah barang dapur untuk seminggu. RM100 Cukup kah?

Kemas kini gambar passport anak anda