Posts

Showing posts from 2012

Dilema wanita

Hatiku bagai diulit-ulit perasaan yang sukar digambarkan apabila belakangan ini dihujani masalah keluarga rakan-rakan. Aduh.. Terasa seperti masalah sendiri pula. Namun aku suka mengambil langkah tengah dengan no komen, atau paling tidak, aku melontarkan nasihat yang berbaur kata-kata semangat tanpa menyebelahi mana-mana pihak.


Curang.


Menaipnya pon aku sudah tidak sedap hati. Nauzubillah minta dijauhkan dari hati-hati kecil keluargaku. Namun terpaksa ku akur bahawa nak tak nak ia kerap berlaku di sekeliling kita.


Kadang-kadang aku hairan, betap mudahnya hati berubah. Betapa mudahnya kesetiaan dicalar. Betap mudahnya memungkari janji. Mengapa begitu mudah?


Aku juga hairan, bagaimana seorang boleh menyayangi ramai wanita. Cukuplah isteri berkongsi kasih dengan ibu kandung suami, dan perlu pula berkongsi kasih dengan wanita lain? Mudahnya kan...


Tapi aku juga sedar, suami itu bukan milik mutlak isteri. Jika takdirnya ditetapkan si isteri perlu berkongsi kasih, apalah yang mampu dilakuka…

Jalan yang berliku dan panjang

Dari sehari ke sehari, aku tengok blog aku ni semakin menyimpang dari topik asal. Aku pon sampai lupa dah yang aku ada blog kadang-kadang. Dah tak ada mood nak update blog. Asalnya blog ni tercipta adalah demi memenuhi masa lapang aku keseorangan di rumah. Suri rumah kan, lepas siap kerja-kerja rumah, sambil tengok baby (Juwita) tidur, tulis la blog.


Cerita masa tu pasal Juwita, pasal pengalaman baru sebagai isteri, ibu, suri rumah... kadang-kadang perkara remeh macam keluar soping baju anak pon nak di blog. Ye, memang remeh. Tapi masa tu benda tu macam 'big-deal' jugak la. Event family tahu! harus di blog. Sekarang ni, aku tengok semua benda tak de apa. no big deal. Tak ada topik nak cerita. Bosan. Hidup aku bosan.


Aku sedang melalui satu fasa baru dalam hidup. Kalau dulu aku kurang tidur kerana menjaga anak kecil, sekarang aku kurang tidur kerana membuat assignment. Sejak aku jadi 'student' semula (well, e-pjj pon consider student jugak kan) sejak bulan 9 yang lalu, …

virtual shop atau physical shop

Image
Sejak dah ada meja studi yang proper dalam bilik aku yang memang sedia ada katil yg empuk, serta 24 jam air-cond... liat betul aku nak gerak masuk office. Bagi aku, di mana ada internet access, ada meja, ada beg kerja, itu aku dah kira pejabat, Aku dah boleh buat kerja bila ada benda-benda tu, tak kiralah di rumah, ataupon di pejabat. Akan tetapi membuka office, bererti membuka juga ruang pameran merupakan sesuatu yang perlu. Sebab nak atau tak nak, aku terpaksa menerima hakikat bahawa masyarakat sekitar aku di sini, lebih menjurus ke arah offline retailing.


Kalau ikutkan mode kerja aku yang tak tentu ni, aku prefer lagi e-tailing. e-business, e-commerce, segala tok nenek "e" tu lah. Sedangkan hubungan aku serta cawangan pejabat aku dengan HQ pon berkonsepkan telecommuting (aku hanya bertembung mata dengan boss 2 minggu sekali). Urusan semua dibuat melalui dalam talian. Boleh dikatakan Technodesign ini merupakan satu contoh syarikat muda yang menjalankan e-business. Muda tak…

Takut kerana tidak tahu. Takut kerana tidak faham bahasa. Atau skeptikal?

Semalam saya dan adik pergi ke pasaraya Jusco Ayer Keroh untuk membeli sedikit barang dapur. Berikut adalah barang-barang yang saya beli:

~daging lembu tempatan kiub
~siput balitong (mahal nak mampos)
~Kimchi
~instant Ramen
~misai sotong goreng tepung (tak ingat apa nama jepang nye tah).


Oleh kerana kuantiti barang tidak sampai 8 item, kami menuju ke kaunter express. Kaunter express sememangnya lengang (kerana kebanyakan orang mesti beli lebih 8 item, dan kaunter ini tak handle banyak barang, jadi pekerja kaunter agak santai) maka kakak pekerja kaunter ekpress mula meramah mesra (atau mungkin soal selidik)


kakak kaunter:ape benda ni? ni barang awak ke? (sambil tunjuk pakaging ramen)

Adik: haah, betul barang tu

kakak kaunter:makan ke benda ni? (sambil tu scan kimchi saya pula dan seraya berkata) ni pon? ape benda ni? 

saya pandang adik, adik pandang saya.

kakak kaunter tak puas hati, dia tanya lagi,

kakak kaunter : tengok barang-barang tulisan cina, tengok muka melayu. ni ape benda? Awak m…

Maaf maaf maaf!

Mintak maaf lah dari hujung rambut hingga hujung kaki. Sebenarnya dalam seminggu dua ni tak boleh nak commit menulis blog sebab ada benda lain yang perlu di siapkan. Kerja tulis menulis jugak tu. dan benda tu ada due date. Bila benda ada due date aku memang takut sikit. Takut overdue.


Walau bagaimana pon, aku luangkan sedikit masa untuk menulis di blog sebab rasa tak sedap bila blog tak berupdate.


Sebenarnya aku aku projek terbaru. Tapi sebab belum siap jadi belum boleh reveal. Rasanya kawan di facebook dah boleh agak kot projek baru aku ni. Nanti bila dah siap akan ku hebahkan jua adanya.

Kelas dah nak mula. 23 September ni 1st seminar. Eh, apa nih? Hahahaha aku lupa bagi tahu yang aku dah sambung belajar semula. Alaaa bukan full time pon, e-PJJ je pon. tu yang tak rasa macam fully student pon. Kerja macam biasa, cuma tambah satu lagi tanggung jawab. Dah jadi pekerja, jadi isteri, jadi ibu, now dah jadi student pulak. Dah berapa jawatan tu?


OK tak boleh berceloteh panjang. Jumpa lagi…

Lari dari rumah

Image
Tiba-tiba terngiang-ngiang lagu "bawa aku pergi" nyanyian Zizan dan Kaka yang dikatakan penuh kontroversi kerana mengajak remaja lari dari rumah pergi ke Selatan Thai naik motor merempit untuk kawin lari.


Tapi aku suka lagu tu. Bukan sebab aku nak kawin lari (aku dah kawin pon daa), bukan juga sebab aku suka nak galakkan remaja lari dari rumah. Eh, dia ada sebut ke dalam lirik tu "jom lah kita lari rumah?" atau "mari kita lari dari rumah kawin di selatan thai secara berjemaah?" Rasanya tak ada. Jadi tak salah jika aku anggap "LARI" dalam lagu ini sebagai "escape".


Lari dari kepala yang berserabut,
lari dari traffik jamm setiap pagi,
lari dari rutin yang sama setiap hari,
lari dari bebanan tanggungjawab,
lari dari beban tugasan dan jawatan
lari dari hutang keliling pinggang,
lari dari kerja-kerja pejabat yang tak pernah selesai,
lari dari manusia yang menjelikkan,
lari dari stereotaip dan label,
lari dari tanggapan dan penilaian masyara…

Puasa 6. Bila nak mula ni?

Sepatutnya syawal ke 5 lagi dah start puasa 6, tapi mak ajak ke sana sini kenduri lah, melawat orang tu lah orang ini lah. Ok fineeee~~~~ So Isnin haritu baru dapat 1st puasa 6. Pastu semalam terus dah tak puasa. Sebab beraya kat klinik gigi. Cabut sebatang geraham.


Dah la masa bius dah memang sakit. Dekat 10 tempat kena bius. Ingatkan sakit bius je lah.. worth it la nak tahan sikit supaya masa cabut gigi nanti tak sakit kan.. dalam mimpi!!! Sakit gile nak mamp tau tak rasa cabut gigi nih! Aku terkemut-kemut terkedut-kedut menahan atas kerusi tu. Sampai tutup-tutup mata. macam nak beranak pulak rasanya.. ehahaha~~over noks!


Tapi serius sakit. Misi kat sebelah dok suruh lembut lembut lembut.. ntah apa yang dia suruh lembut gak nye tah.. Setelah beberapa kali cubaan mengumpil gigi aku akhirnya berjaya. Pergh!!! gile!!! Darah banyak gile, dia tak bagi komor. Terus sumbat kain kapas. Dengan lidah, bibir, pipi gusi semua kebas.. meleleh-leleh darah tak dapat dikawal. Huduh nau muka aku pag…

Sakit gigi

Image
Dah lama aku menderita dengan sakit gigi. Ada orang gelakkan aku sakit gigi. Sakit gigi pon nak mengadu ke? Lain lah patah kaki ke kan...Eh, jangan kata sakit gigi ni perkara enteng. Aku menderita sampai demam, sakit kepala, sakit telinga, sakit-sakit badan. Tak caye? Try la sakit gigi geraham, cer tengok apa perasaannya. Tak produktif wa cakap luu ooo!


Sebenarnya start sakit gigi sejak bulan puasa haritu. Tapi bulan puasa kan, makan tak banyak mana (tak puasa pon makan tak banyak), pastu dok amik pain killer je. kejap hilang lah sakit tu, bila datang makan pain killer lagi (makan malam ye, bulan pose). Pastu tiba nak dekat hari raya... amik, air semua manis-manis belaka, tart pon manis (mana ada tart masin), kek lapis, kek buah, dan segala tok nenek kueh yang tak ada yang rasa selain dari manis. Maka naik syeikh lah sakit gigi ku ini...




Malam 1 syawal, aku kat rumah mertua, tak tido semalaman. Berdenyut-denyut-denyut rasanya. Nak nangis pon ada, tapi tahannnnnn je... Sakit woooo~~~ p…

Hidangan wajib 1 syawal

Image
Disebabkan dikala aku menaip entry ini hari raya dijangka bakal tiba lagi dua hari, jadi aku dah membayangkan hidangan 1 syawal. Apa hidangan 1 syawal anda?


Hidangan wajib 1 syawal sebenarnya dipengaruhi oleh negeri tanah air anda. Kalau orang Negri Sembilan, hidangan wajib dah tentulah lemang dan rendang. Selain itu, dodol dan wajik itu harusss sebagai pelengkap.

Bagi orang melaka, dodol memang sinonim. Dulu aku pernah terima ole-ole dari sahabat dari terengganu selepas kembali cuti hari raya sebekas dodol comel-comel dalam anyaman daun. Kecil dan sedap. Sekali ngap je.

Kalau famili aku, hidangan wajib adalah ketupat (ori okeh! anyam sendiri. Apa barang rebus ketupat instant~~), masalode, rendang dan ayam merah. Jika diambil kira asal usul mak aku, dia orang Negeri Sembilan. Logiknya hidangan adalah lemang dan rendang kan.. tapi abah aku orang Batu Pahat. Well, that's explain everything =) Kami banyak ikut menu ke johor.

Kalau pulang ke Batu Pahat setiap tahun pon sangat la klasi…

Raya?

Raya? apa makna raya? Apa yang nk dirayakan? Bagaimana nak merayakannya?

Sapa yang mulakan kalau nak raya je kena beli baju baru, beg baru, kasut baru, segala tok nenek baru?

Sapa pulak yang ajar kalau nak raya kena bakar mercun?

Sapa yang kenakan syarat raya tu kena bagi duit raya?

Persediaan raya? Apa persediaan raya? Persediaan nak ramadhan aku tahu le.. tapi nak menyambut raya ni... ntah la. Ada orang tu preparation untuk raya start dari awal tahun lagi. AWAL TAHUN lagi nokkk~~ dah siap-siap bajet raya. Adoi....


.....................





mood raya aku tak mari... acaner?



p/s- boleh tak jangan ajar anak datang rumah orang mintak duit raya? Kecik-kecik dah mata duitan. Tak sempat keluar pagar sampul duit raya dah disiatnye. Buang kat halaman kita plak tu. Dari ikhlas nak bagi jadi tercarut plak kat anak orang. Chait!




Cerita hantu di asramaku (episod 2)

Sambungan dari cerita hantu haritu....



Radio bertukar lagu dan puteri-puteri kayangan muncul menari di tengah bilik



Baca part 1 di sini (http://ceriterajuwita.blogspot.com/2012/07/cerita-hantu-di-asrama-ku.html)




.................




Dalam satu bilik yang di huni 4 pelajar kelas kuning, mereka sedang bergelak ketawa bercerita tentang persembahan tadi. Sambil itu, radio dibuka agak kuat. Seorang pelajar sedang mendengar walkman. Malas nak campur gosip 3 budak lain tu.



Dalam tengah rancak mereka bergelak ketawa, tiba-tiba.....



radio yang mereka mainkan terpadam. Serentak dengan itu pelajar yang mendengar walkman tiba-tiba menjerit ketakutan seraya mencampak walkmannya ke lantai. Rakan-rakan yang lain terperanjat.


" kau dah kenapa Wani?"


"Aku dengar lagu ulek mayang doh... aku dengar backstreet boy neh!!"


" kau biar benar?????"



Belum sempat Wani menjawab, radio yang terpadam tiba-tiba itu berbunyi kembali. Lagu Ulek Mayang... Masing-masing berpandangan sesama mereka.…

Cerita Hantu di asrama ku

Ada beberapa sebab mengapa tak ada ribut tak ada taufan tiba-tiba aku menulis tentang cerita hantu. Lain benar dari corak menulisan aku yang terdahulu, lebih bersifat peribadi, dan tersendiri (cheh.. perasan ya amat). Hakikatnya adalah:

1. Sebenarnya aku masih tak ada topik nak cerita.

2. Sebenarnya haritu aku dah bagitahu yang aku ada bercuti ke Lost World of Tambun. Malangnya sekeping gambar pon tak ada dalam simpanan aku. Tak best la gebang-gebang tanpa bukti kejadian kan...

3. Sebenarnya aku tak suka blog aku sunyi...

4. Sebenarnya aku masih nak menulis post walaupon tiada modal.


Lantaran itu, tajuk cerita hantu aku hari ini adalah..... cerita hantu di asrama aku dulu. 
Bila? masa aku form 1 sampai form 3 (1997 - 1999).
Kat mana? cukuplah jika aku cakap kat Negeri Sembilan.
Sekolah apa? ehem.. MRSM lower form. MRSM apa tu pandai-pandai la pikir.. masa tu MRSM kat N9 tak banyak mana...MRSM yang ada lower form saje plak tu.. alahai.. boleh google cuba jaya.


Ada beberapa kisah. Semuanya ber…

Long distance relationship

Masih belum ada cerita menarik yang boleh aku kongsikan. Ya, memang dah lama sangat tak pergi bercuti. Shopping pon dah lama tak buat, makeup pon dah lama tak tambah stock, anak aku pon dah makin besar, kurang ragam jadi kurang cerita. Begitu lah. Hidup aku yang makin bosan dari hari ke hari.


Perubahan? Ada perubahan. Aku dah bertapak di Melaka. Sebab syarikat suami, Cetakbaju.com dah buka satu cawangan baru kat Melaka. For the time being, aku yang kena incharge kat Melaka. Maka aku terpaksa lah tinggal di Melaka.


Berjauhan dengan suami bukanlah sesuatu yang menyeronokkan. Memang lah seronok tinggal di rumah parent, tapi tak sama dengan tinggal serumah dengan suami dan anak. Kalau nak kata senang, memang senang sikit duduk serumah dengan mak, balik kerja petang-petang tu tak payah nak pikir nak masak apa untuk suami dan anak makan. Sedangkan aku sendiri pon tak makan malam, dan tak ada mulut nak dibagi makan, jadi boleh lah rehat-rehat. Selalu nya memang tidur awal je.


Kalau tinggal s…

lama menghilang. maaf tiada cerita menarik hanya tentang "Titik Hitam"

Ada orang bila sedih dia menjadikan ruangan blog sebagai tempat untuk dia melepaskan perasaan, berkongsi dengan pembaca-pembaca maya. Tapi aku tak. Terlalu banyak perkara terjadi, terlalu banyak input dan output dalam otak aku ni, memerah tenaga, kuasa, minda, emosi, jiwa, hati, perasaan... sampai tak tau apa nak di kata, tak tau apa nak ditulis. Bak kata M Nasir, "tiada kata yang tak cliche bagai habis bahasa bermutu".


Aku tak gemar menulis dengan penuh perasan sambarono emo emo sampai orang baca pon jadi sadis (walaupon sebenarnya tak le se sadis mana). Tapi kesedihan, sorrow, sadness, gloom and doom aku tak dapat nak dicurahan dalam satu ruangan khas. Ia kekal dalam hati aku sebagai satu titik hitam yang sekali sekala bila terscan semula, amatlah pedih untuk diingati. Tidak mungkin ada yang mampu untuk memahami titik hitam itu.

Titik hitam di mana harapan dan impian aku musnah.

Titik hitam di mana usaha keras aku hancur.

Titik hitam di mana hanya aku yang mengetahui perka…

Hapuslah air matamu... Aku down dan aku bangkit kembali

Setiap orang mesti ada satu masa dalam hidup di mana dia merasakan sangat-sangat-sangat down dan down dan down. Kadang kala kita rasa seperti dah berusaha yang terbaik, namun tetap tidak mencapai apa yang dikehendaki. Kadang kala kita dah berusaha bersungguh-sungguh mengelak kecelakaan dan penyakit, namun ia tetap datang menduga.

Adakah ini dugaan? atau hukuman? atau hanya salah satu rencah kehidupan? Hidup tak selalunya indah, matahari tak sentiasa bersinar, kadang kala hujan ribut pasti menyapa. Betullah tu, orang kata lepas ribut taufan pasti akan muncul pelangi. Tapi sementara nak habis taufan dan menunggu pelangi muncul tu, silap-silap kita dah lemas dalam tsunami, atau hilang diterbangkan ribut. *sigh*

Dugaan paling berat yang aku tempuhi sepanjang aku dalam arena kucing parsi ni. 1 langkah yang aku rasa kurang bijak dan buat aku menyesal sehingga kini.

Am i not suppose to bring him out that day? Am i doing the wrong thing that day? i just bring him out ONCE. SEKALI SAHAJA sepan…

baby sling

Image
Sebelum aku nak buat entry harini tadi, aku tengok lah statistik nuffnang. Well.. aku suka nuffnang pon sebab dia ada statistik. senang nk tengok berapa orang masuk, ape benda yang diorang carik kat blog aku. So, entah kenapa, ramai pulak yang cari baby sling!


kekeke.. berzaman dah aku tak pakai baby sling dek non oi... anak dah 4 tahun, nak sling ape? Sling kan kucing boleh la.. tapi ade ke orang sling kucing? -__-


Bany sling ni bagi aku (bagi aku lah..) macam satu trend. Kalau kau tengok balik, berzaman dah sejak atok nenek dulu lagi depa dah sling baby guna kain batik lepas. Indon maid pon kalau kejenye jaga anak majikan memang serupa tu lah dia kendong anak majikan tu kehulu kehilir. Gaya tu lah yang ko panggil hulu sangat tu. Apa kelasss kan.. kendong anak...nak classy, mesti pakai stroller 3 tayar! hehehe


Tapi zaman dah berubah. Laa ni orang dok carik balik baby sling ni. Oh.. business man pon apa lagi, terus dapat idea nak buat baby sling color-color menarik, corak-corak menawa…

IKLAN "like-like" Tugasan berhabuan untuk anda semua

Image
Sebenarnya, dah lama siap draft pasal Phuket Travel tu. Tapi gambar tak masuk-masuk. Semalam cadangnya nak masukkan gambar lah. Main pilih pilih camtu, amik kau, 63 keping. Upload detengah hari... tapi aku lupa publish masuk. Pastu terclose tab, terus hilang balik gambar tu. Meroyan aku jap. Terus shut down balik rumah. Fedup ai tau~~~ fedup!


Hari ni dah ok, tapi aku malas nak mengadap gambar semalam. Jadi aku nak update benda lite-lite je dulu (walaupon tak ada idea nak update apa)


OK. Ni aku ada kerja untuk korang. Bukan kerja amal tau. Ada habuannya.... hehehhehe. Senang je pon kaedahnya:








LANGKAH 1

Mula-mula aku nak minta pembaca sekalian masuk website ni http://cetakbaju.com/main.html Jika anda suka dengan website ni, atau mana-mana page atau informasi dalam website tu, sila-sila lah tekan butang "like" kat atas tepi kiri laman web tersebut.


LANGKAH 2

Kemudian, korang cuba pulak masuk facebook page ni https://www.facebook.com/CetakbajuMelaka. Haaa apa lagi, tekan lah "…

Kepada yang berniat untuk memiliki kucing pedigree atau bakal memiliki kucing pedigree

Image
(Entry ini terpaksa keluar dulu, potong que entry tips percutian Phuket tu. Entry berkaitan Phuket travel trip akan keluar beberapa hari selepas ini. TQ)

Sekarang ni, ramai orang banyak duit. Boleh import kucing mahal2. Well, its your money and its your decision. Tapi cuma satu nasihat saya, study the breed well, make your research and ask the expert. Most importantly, please become a responsible owner.

If you have a pedigree cat, your responsibility will be bigger. Please jaga dia punya pedigree line. And lastly, please think, what you wanna be and what the cat will be? Are you seriously want to become a breeder? or enter a show? or just a fun hobby to collect a cat from entire globe?

There's a lot of responsibilities no matter what decision you make and a lot of technical things you need to understand, not forget to mention, the empty wallet every month! If you breed your cat, please register them properly.  But before you even breed your cat, please think 100X, why again you wa…

Honeymoon 2012: Phuket Trip (picture summaries)

Image
~~~~~~WARNING!!! PICTURE OVERLOAD!!!!~~~~~~

Malam tadi aku cuba untuk update blog guna ipad. Dah best-best tulis tibalah masa nak masukkan gambar. hampeh x boleh.. ke aku tak jumpa kaedahnye ke.. ntah lah. Tapi memang gagal la misi mengupdate blog malam tadi. Sudahnya, aku delete je terus.


Jadi di pagi Isnin yang berbahagia ini~~~ aku nak update sikit pasal percutian kami ke Phuket tempoh hari. Lama gila kan??? Apa nak buat, mood tak mari... sejak ada banyak group dalam FB tu, aku terlupa sat kat blog kecil aku ni.


Ok. Aku takkan cerita dari A ke Z. Maksudnya aku takkan cerita macam diari, pergi pukul berapa, buat apa, sampai pukul berapa, hari pertama buat apa, makan kat ne, naik apa, esoknya buat apa sampai 7 hari tu. Nop! Aku tak update camtu. Rasa macam lambat gile dan bosan kalau aku cerita macam tu. Lagipon, sapa nak tau kalau kau sampat lambat ke, tido pukul berapa ke, pakai baju apa ke kan... Aku straight to the point aje lah.


Iaitu, highlight aktiviti dan perkara yang kami bu…

kembali menulis

Punyalah lama x update blog, tau-tau nak update harini dah berwajah lain. Haish.. terkapai-kapai aku kelemasan.


Anyway, patutnya aku blog pasal phuket. Tapi sampai ke sudah x mula pon. Lepas tu, banyak benda terjadi dalam bulan 3, 4, 5 ni... ada lah sikit masuk cat show la, macam-macam. Sudahnya terlupa nak berblogging.


Sekarang ni aku sibuk sangat dengan bisness keluarga dan kucing-kucing aku. Kucing ni bukan macam bela ayam tau. Ayam tak pe lagi. Boleh tabur je makanan pastu tinggal. Jaga jangan kena makan musang je. Kucing ni, nak kena belai lah, sikat bulu lah, mandikan lah, bersihkan lah, suap makan lah...pendek kata macam jaga anak sendiri lah jugak. Jadi kalau campur anak dara Juwita aku tu, pastu 2 kucing himmies, kucing-kucing domestik lagi... ada 8 orang anak aku kat rumah tu. Haa.. banyak tak banyak?? Tu pasal lah letih je manjang... tak de masa je jawapannya. hihihi~~


Oh ya. Bisnes keluarga. Setelah 6 tahun guna layout website yang sama, akhirnya cetakbaju.com melangkah se…

EPISOD 2: Umrah dan ziarah 2012: Mecca al Mukarramah

Image
Setelah sekian lama akhirnya aku ada masa nak sambung tulis blog ni.

(Sambungan dari episod 1)
baca EPISOD 1: 'Umrah dan ziarah 2012: Madinah al Munawwarah di link ini http://ceriterajuwita.blogspot.com/2012/03/umrah-dan-ziarah-2012-madinah-al.html

Kami bergerak menaiki bas ke Mekah selepas solat Zohor dan makan tengah hari. Pagi tu, kami sempat lah untuk memasuki Raudhah buat kali terakhir. Makan tengah hari pada hari last kat Madinah ni adalah paling sedap sepanjang 14 hari kami menunaikan umrah dan ziarah =) hehehe~~

Destinasi adalah Bir 'Ali untu bermiqat.

Selesai bermiqat, dan berihram, bas bergerak menuju ke Mekah. Dijadikan cerita, mama ku x jumpa bas. Dia masuk pintu lain, dia keluar pintu lain. Manalah nak jumpa bas... huhuhu... sudahnya kami semua berpeluh-peluh mencari mama tak jumpa-jumpa, sampai delay dekat 2 jam. Berselerakan lah kami anak beranak dengan ustaz mutawif mencari mama. Alhamdulillah akhirnya jumpa juga. Mama ku duduk dengan sorang jemaah dari rombon…