Posts

Showing posts from August, 2012

Lari dari rumah

Image
Tiba-tiba terngiang-ngiang lagu "bawa aku pergi" nyanyian Zizan dan Kaka yang dikatakan penuh kontroversi kerana mengajak remaja lari dari rumah pergi ke Selatan Thai naik motor merempit untuk kawin lari.


Tapi aku suka lagu tu. Bukan sebab aku nak kawin lari (aku dah kawin pon daa), bukan juga sebab aku suka nak galakkan remaja lari dari rumah. Eh, dia ada sebut ke dalam lirik tu "jom lah kita lari rumah?" atau "mari kita lari dari rumah kawin di selatan thai secara berjemaah?" Rasanya tak ada. Jadi tak salah jika aku anggap "LARI" dalam lagu ini sebagai "escape".


Lari dari kepala yang berserabut,
lari dari traffik jamm setiap pagi,
lari dari rutin yang sama setiap hari,
lari dari bebanan tanggungjawab,
lari dari beban tugasan dan jawatan
lari dari hutang keliling pinggang,
lari dari kerja-kerja pejabat yang tak pernah selesai,
lari dari manusia yang menjelikkan,
lari dari stereotaip dan label,
lari dari tanggapan dan penilaian masyara…

Puasa 6. Bila nak mula ni?

Sepatutnya syawal ke 5 lagi dah start puasa 6, tapi mak ajak ke sana sini kenduri lah, melawat orang tu lah orang ini lah. Ok fineeee~~~~ So Isnin haritu baru dapat 1st puasa 6. Pastu semalam terus dah tak puasa. Sebab beraya kat klinik gigi. Cabut sebatang geraham.


Dah la masa bius dah memang sakit. Dekat 10 tempat kena bius. Ingatkan sakit bius je lah.. worth it la nak tahan sikit supaya masa cabut gigi nanti tak sakit kan.. dalam mimpi!!! Sakit gile nak mamp tau tak rasa cabut gigi nih! Aku terkemut-kemut terkedut-kedut menahan atas kerusi tu. Sampai tutup-tutup mata. macam nak beranak pulak rasanya.. ehahaha~~over noks!


Tapi serius sakit. Misi kat sebelah dok suruh lembut lembut lembut.. ntah apa yang dia suruh lembut gak nye tah.. Setelah beberapa kali cubaan mengumpil gigi aku akhirnya berjaya. Pergh!!! gile!!! Darah banyak gile, dia tak bagi komor. Terus sumbat kain kapas. Dengan lidah, bibir, pipi gusi semua kebas.. meleleh-leleh darah tak dapat dikawal. Huduh nau muka aku pag…

Sakit gigi

Image
Dah lama aku menderita dengan sakit gigi. Ada orang gelakkan aku sakit gigi. Sakit gigi pon nak mengadu ke? Lain lah patah kaki ke kan...Eh, jangan kata sakit gigi ni perkara enteng. Aku menderita sampai demam, sakit kepala, sakit telinga, sakit-sakit badan. Tak caye? Try la sakit gigi geraham, cer tengok apa perasaannya. Tak produktif wa cakap luu ooo!


Sebenarnya start sakit gigi sejak bulan puasa haritu. Tapi bulan puasa kan, makan tak banyak mana (tak puasa pon makan tak banyak), pastu dok amik pain killer je. kejap hilang lah sakit tu, bila datang makan pain killer lagi (makan malam ye, bulan pose). Pastu tiba nak dekat hari raya... amik, air semua manis-manis belaka, tart pon manis (mana ada tart masin), kek lapis, kek buah, dan segala tok nenek kueh yang tak ada yang rasa selain dari manis. Maka naik syeikh lah sakit gigi ku ini...




Malam 1 syawal, aku kat rumah mertua, tak tido semalaman. Berdenyut-denyut-denyut rasanya. Nak nangis pon ada, tapi tahannnnnn je... Sakit woooo~~~ p…

Hidangan wajib 1 syawal

Image
Disebabkan dikala aku menaip entry ini hari raya dijangka bakal tiba lagi dua hari, jadi aku dah membayangkan hidangan 1 syawal. Apa hidangan 1 syawal anda?


Hidangan wajib 1 syawal sebenarnya dipengaruhi oleh negeri tanah air anda. Kalau orang Negri Sembilan, hidangan wajib dah tentulah lemang dan rendang. Selain itu, dodol dan wajik itu harusss sebagai pelengkap.

Bagi orang melaka, dodol memang sinonim. Dulu aku pernah terima ole-ole dari sahabat dari terengganu selepas kembali cuti hari raya sebekas dodol comel-comel dalam anyaman daun. Kecil dan sedap. Sekali ngap je.

Kalau famili aku, hidangan wajib adalah ketupat (ori okeh! anyam sendiri. Apa barang rebus ketupat instant~~), masalode, rendang dan ayam merah. Jika diambil kira asal usul mak aku, dia orang Negeri Sembilan. Logiknya hidangan adalah lemang dan rendang kan.. tapi abah aku orang Batu Pahat. Well, that's explain everything =) Kami banyak ikut menu ke johor.

Kalau pulang ke Batu Pahat setiap tahun pon sangat la klasi…

Raya?

Raya? apa makna raya? Apa yang nk dirayakan? Bagaimana nak merayakannya?

Sapa yang mulakan kalau nak raya je kena beli baju baru, beg baru, kasut baru, segala tok nenek baru?

Sapa pulak yang ajar kalau nak raya kena bakar mercun?

Sapa yang kenakan syarat raya tu kena bagi duit raya?

Persediaan raya? Apa persediaan raya? Persediaan nak ramadhan aku tahu le.. tapi nak menyambut raya ni... ntah la. Ada orang tu preparation untuk raya start dari awal tahun lagi. AWAL TAHUN lagi nokkk~~ dah siap-siap bajet raya. Adoi....


.....................





mood raya aku tak mari... acaner?



p/s- boleh tak jangan ajar anak datang rumah orang mintak duit raya? Kecik-kecik dah mata duitan. Tak sempat keluar pagar sampul duit raya dah disiatnye. Buang kat halaman kita plak tu. Dari ikhlas nak bagi jadi tercarut plak kat anak orang. Chait!




Cerita hantu di asramaku (episod 2)

Sambungan dari cerita hantu haritu....



Radio bertukar lagu dan puteri-puteri kayangan muncul menari di tengah bilik



Baca part 1 di sini (http://ceriterajuwita.blogspot.com/2012/07/cerita-hantu-di-asrama-ku.html)




.................




Dalam satu bilik yang di huni 4 pelajar kelas kuning, mereka sedang bergelak ketawa bercerita tentang persembahan tadi. Sambil itu, radio dibuka agak kuat. Seorang pelajar sedang mendengar walkman. Malas nak campur gosip 3 budak lain tu.



Dalam tengah rancak mereka bergelak ketawa, tiba-tiba.....



radio yang mereka mainkan terpadam. Serentak dengan itu pelajar yang mendengar walkman tiba-tiba menjerit ketakutan seraya mencampak walkmannya ke lantai. Rakan-rakan yang lain terperanjat.


" kau dah kenapa Wani?"


"Aku dengar lagu ulek mayang doh... aku dengar backstreet boy neh!!"


" kau biar benar?????"



Belum sempat Wani menjawab, radio yang terpadam tiba-tiba itu berbunyi kembali. Lagu Ulek Mayang... Masing-masing berpandangan sesama mereka.…