Randomness

Kali ni betul-betul random.


1. TURBAN

Walaupon iman aku sendiri tidak sesempurna mana, tapi aku nak cadangkan agar diharamkan TURBAN. boleh tak? Sejak bila TURBAN di klasifikasi sebagai alat menutup aurah? Dan sejak bila TURBAN di kategorikan sebagai pakaian MUSLIMAH? Kalau yang cover their neck tu at least aku boleh terima lagi (walaupon still look horrible), ini betul2 mcm towel balut atas kepala lepas syampu rambut tu. Lehar pulak, dengan berlapis-lapisnya lemak... terdedah je. Kalau mereka tak pikir tentang aurat pon (ye lah, aku pon aurat x sempurna juga), dari segi gaya pon memang dah out. Buruk sangat rupanya lemak berlapis tu.


2. TAKSUB

Antara punca manusia menjadi sesat adalah kerana taksub. Tak payah lah cerita pasal sembah berhala, membela hantu raya, atau mengikut ajaran ayah pin. Itu memang lah confirm sesat. Dah namanya ikut syaitan,  mestilah sesat. Orang kata, Berburu ke padang datar, dapat rusa berbelang kaki, berguru kepalang ajar, ibarat bunga kembang tak jadi. Kesimpulannya, pilihlah GURU yang betul, walaupon niat asal anda suci iaitu untuk mendalami agama. Ketaksuban itu membawa kepada kesesatan.


3. DOA

Ramai orang (mungkin semua) berdoa meminta. Minta dipanjangkan jodoh, dimurahkan rezeki, dipermudahkan urusan, cepat kahwin, cepat dapat anak, cepat kaya, anugerah dekan (eh?) dan macam-macam lagi lah. Berapa ramai pula yang berdoa menyatakan rasa syukur dan terima kasihnya pada ALLAH atas segala nikmat yang telah diberi pada diri dan keluarganya selama ini? (kesedaran sendiri sejak akhir akhir ini). Sesungguhnya, doa memanjatkan kesyukuran dan rasa terima kasih adalah lebih syahdu dari doa memanjatkan hajat dan meminta. Percayalah!


4. FACEBOOK

Dalam facebook macam-macam ada. Cukup random cukup meyeluruh. Nak status keagamaan, ada. Status jiwang, ada. Status kebudak-budakan, amik. Dan topikya juga menyeluruh. politik ade, hobi ade, fotografi, fashion, makeup, kerjaya, motivasi, provokasi, dan macam-macam lagilah. Yang pasti, POLITIK is NO-NO in my wall. PROVOKASI lagilah, terus block. Yang lain-lain mak ok jahhh~~~


5. BOTTLE FED

Menyusukan baby. Tu lah kerja yours truly 7 hari ni. Jangan terkejut, bila masa makk pregnant? bila pulak beranak? hahaha! Sebenarnya, yang beranak kucing makk, Unona. 5 ekor. Sekor yang last tu alahai kecik je banding dengan abang kakaknya. Selalu kalah bergusti rebut nenen. Akhirnya, yours truly ni lah yg jadi surrogate mother. Tolong lebih kurang je bila dapat chan sumbatkan botol susu kat mulut baby kenit tu. Bukan full time bottle fed pon. Mak dia ada lagi, dan sebenarnya mak dia tunggu jugak kenit tu dapat nenen. Even marah kita kacau anak dia. Cuma kita nak make sure kenit tu dapat cukup susu lah kan... Biasalah, anak last memang kecik. The weakest. Tapi makk yakin dia akan menyinar nanti. Macam Diamond! (eh? sedap jugak nama tu!)

Comments

Popular posts from this blog

Cerita Hantu asrama lagi (mimpi berdarah)

petshop kat seksyen 9 Shah Alam (tapi cerita premium cat food pulak)

Barangkali ada hidden jewel di Batang Kali.