Posts

Showing posts from August, 2015

To make the rose blooming

Image
Satu masa dahulu aku pernah borak-borak dengan seorang pencinta ros. Pakar pokok ros lah aku kira saudari tersebut. Segala jenis ros dia tahu. Cara penjagaan, semaian, pembiakan, jenis baja, cuaca, campuran tanah, semua dihujung jarinya. Mind blowing sekejap bila dengar dia bercerita. Kemudian aku pun tanya, kenapa pokok ros aku dah taknak berbunga? (Masa tu aku masih ada pokok ros di rumah hokey. Jangan ditanya mana pergi pokok ros tu sekarang)

Saudari itu senyum lantas menjawab, "pokok hanya akan berbunga bila dia gembira".
Ooooooo..... Panjang muncung aku menjawab. Tapi sebenarnya otak aku masih blur- blur. 
"Tau tak macam mana nak kasi pokok gembira?" 
"Macam mana?"

Kemas kini gambar passport anak anda

Image
Kemas kini gambar passport anak anda

Mungkin ramai yang dah tahu tapi mungkin juga tak ramai yang tahu bahawa gambar dalam passport kanak-kanak (bawah 12 tahun) perlu di tukar apabila usianya meningkat, atau dengan kata lain, bila wajahnya berubah. Kalau ikut kebanyakan orang cakap (yang saya baca di group, forum, dan blog lain) untuk passport bayi berusia 6 bulan (usia minima membuat passport) memang ada klausa yang menyatakan boleh dan perlu untuk update gambar terkini kanak-kanak itu apabila dia menginjak 2 tahun. Tak paham? Takpe. Mula-mula baca tu aku pun konpius juga.

I have a dream

Image
I have a dream.

Dream and goal is not the same. Goal is something that you specifically aim to reach at specified time frame with measurable quality and critically planned strategy. Goal is like what i always pin-on at my vision board. Goal is getting 4.00 /5A+ for semester 6. Goal is finish my BBA with ANC title (anugerah naib chancellor) within 4 years. Goal is getting enroll at Unimelb on 2016 session for