Posts

Showing posts from November, 2017

Makan-makan Melbourne: Food Delivery

Image
Antara perkara yang dah jadi kebiasaan di Melbourne sekarang adalah food delivery service. Masa adik aku duduk di Melbourne dulu belum ada lagi sistem third party food delivery ni. Kalau ada food delivery pun masa tu adalah dari jaringan franchais seperti Domino pizza dan Pepperoni. Aku ingat lagi masa malam kami tiba di Melbourne pada tahun 2014, lepas check in hotel masing-masing penat, ngantuk dan kebulur. Punyalah banyak kami order makanan dari Pepperoni, tapi bila makanan sampai tak ada siapa nak makan sebab semua dah tertidur kepenatan. Kami pilih Pepperoni kerana waktu itu hanya itu sahaja restoren yang ada delivery 24 jam.

Sekarang ni melambak-lambak syarikat penghantaran makanan wujud di Melbourne, dan rata-rata restoren sekitar Melbourne memang menyertai food delivery. Benda ni tengah booming kat Melbourne sekarang. Secara purata, setiap penduduk Melbourne mesti pernah order makanan dalam talian  sekurang-kurangnya sekali sebulan. Majoriti restoren sekitar Melbourne boleh di…

Makan-makan Melbourne: Coffee culture

Image
Melbourne adalah sebuah kota yang juga dipanggil bandar kopi. Dikatakan di Melbourne ada cafe terbaik yang menghidangkan kopi terbaik di dunia. Coffee culture di sini memang unik. Hampir setiap sudut dan penjuru kota Melbourne ada coffee shop. Adalah menjadi pemandangan biasa di sini orang berjalan sambil memegang secawan kopi. Harga kopi secawan (regular) adalah antara A$1 (di 7Eleven) hingga ke A$6 di cafe high end (artisan coffee shop). Secara purata, anda boleh dapatkan kopi yang bagus di mana-mana kedai kopi pada harga A$3.60. Kalau nak bajet, kopi 7E pun boleh lah dijadikan pilihan. Tapi kopi 7E tak adalah sesedap kopi di kedai kopi.




Kopi dan sushi. Sushi adalah pilihan lunch yang paling murah di Melbourne. Sedap, murah, sihat, dan mengenyangkan.

Di sini coffee break boleh dikatakan wajib pada setiap 1.5 ke 2 jam kerja atau kuliah. Kalau ada kuliah panjang, misalnya kuliah dari 9.30 pagi sehingga 4 petang, akan ada 3 ke 4 kali coffee break dan satu kali lunch break. Mereka memang…

Family trip to Anglesea, Victoria

Image
Penulisan ini dibuat bukan semata berkongsi pengalaman kami bercuti, tapi diharap dapat memberi sedikit travel info dan tips untuk sesiapa yang merancang untuk buat tour Great Ocean Road. Biasanya untuk trip bermalam Great Ocean Road, tour agent akan set kan lokasi bermalam di Apollo Bay. Tapi kalau anda nak cuba lokasi alternatif sepanjang Great Ocean Road untuk bermalam, boleh lah consider Anglesea.

Di sini aku akan kongsikan percutian kami sebagai panduan.


Perancangan dan perjalanan

Kami sekeluarga mendapat jemputan dari keluarga kawan aku, Jewel untuk sertai percutian mereka di Anglesea pada cuti mid term yang lepas. Jewel ni adalah ibu kepada Ananda dimana Ananda ni pula adalah kawan Juwita di sekolah. Memandangkan sepanjang 2 minggu cuti sekolah tu Jewel dapat giliran penuh bersama Ananda,  jadi dia telahpun menempah sebuah cabin di Anglesea. Dan oleh kerana mereka hanya bedua, maka dia ajaklah kami untuk ikut serta. Menurut Jewel, mereka sebenarnya kerap ke sini sejak Ananda mas…

Book Review: The Communist Manifesto

Image
The Communist Manifesto


Pengenalan dan latar belakang


Buku The Communist Manifesto jatuh di bawah kategori political phamplet yang ditulis oleh ahli falsafah berbangsa German, Karl Marx dan Friedrich Engels.  Buku ini telah diiktiraf sebagai sebuah naskah politik yang paling berpengaruh di dunia. Bila sebut komunis, kita di Asia Tenggara ni, terutama di Malaysia, agak rasa kurang senang sikit. Dari lahir kita dah diajar untuk membenci puak komunis tanpa kita memahami apa sebenarnya ideologi communism itu. Dan paling jelas, kita cenderung untuk melabel bangsa cina di tanah melayu sebagai komunis walaupun hanya secebis sahaja tentang komunis itu berkaitan dengan bangsa cina atau negara China. Mengikut argument salah seorang profesor aku, kalau diikutkan, negara China itu sendiri pun sebenarnya tidak sepenuhnya mengamalkan ideologi communism, tapi lebih kepada ceduk itu sikit ceduk sini sikit dan self claimed diri sendiri sebagai negara komunis. Malah, ramai juga yang jadi rebel, menentan…

Musim-musim di Melbourne

Image
Antara soalan utama yang pelancong suka tanya tentang Melbourne adalah: musim apa paling best nak datang sini? Soalan kedua pula: Suhu macam mana, nak pakai baju apa?


Sebenarnya, nak cakap satu musim lebih best dari musim yang lain itu macam tak adil dan tak kena sebab lain orang lain kesukaannya. Paling penting, setiap musim itu ada keistimewaannya (dan kekurangannya) yang tersendiri.

Apapon, harini aku dengan rajinnya membuat review tentang 4 musim di Melbourne. Tak cukup dengan itu, aku bagi rekomendasi pemakaian untuk setiap musim lagi. Semoga bermanfaat lah kepada anda-anda yang merancang nak ke Melbourne nanti ye....