Posts

Showing posts from 2018

Wonthaggi: arang batu, kincir angin dan pantai

Image
Beberapa bulan lepas kami sekeluarga telah mengambil cuti pendek bersempena cuti sekolah. Pikir punya pikir, akhirnya aku memilih untuk ke Wonthaggi. Kereta sudah disewa 2 hari, dan aku pun booking lah cabin melalui AirBNB 2 malam. Begini lah rupanya cabin yang kami duduki:


Macam ni rupanya cabin ni dari depan.

Dari hadapan rumah, macam ni pemandangan halaman depan rumah

Ruang tamu, belakang tu dapur.

Dapur dan ruang makan.

Dari pintu depan, koridor menuju ke ruang tamu. Ada 3 bilik tidur kat sini


Wonthaggi ini merupakan sebuah pekan yang sunyi. Tapi nak kata penduduk sikit pun tidak. Pasaraya Coles dan Woolworth dia lagi besar dari yang ada dekat dengan rumah aku kat Carlton North tu ni. Big W pun ada, eh lengkap lah. Walaubagaimana pun, lepas pukul 5 petang memang kebanyakan kedai dah tutup, kecuali Coles dan Woolies. Dibuat pula waktu kami bercuti itu cuaca mendung dan ribut pada waktu petang., Namun itu semua tidak menghalang kami untuk menikmati percutian sepenuhnya. Pertama, cabin in…

Rutinku sebagai pelajar

Sedar tak sedar dah 2 bulan lebih blog ini tidak berupdate. Kononnya nak tulis dua tiga artikel sebulan, rupanya dua bulan sekali pun tak lepas. Bukan hendak berdolak dalih, tapi sebenarnya akhir-akhir ini aku sudah mulai sibuk dengan kehidupan aku sebagai pelajar. 26 February lepas lagi kelas pertama aku sudah bermula. Bermula kelas bermakna 2 minggu sebelum kelas pertama lagi kami sudah diberikan senarai bacaan (journal articles) yang berjela-jela untuk persediaan. Hendak pula apabila subjek itu intensive subject, jadi bacaannya memang agak heavy dan banyak. Minggu ketiga adalah date untuk first assessment, iaitu essay sepanjang 1500 patah perkataan. Minggu ke enam pula (iaitu minggu terakhir subject ini) ada presentation untuk group project dan 3 hari kemudian submission untuk report group project tersebut. 2 minggu selepas subjek berakhir, ada submission untuk assessment 3, iaitu 3500 patah perkataan research paper. Ini baru cerita satu subjek. Intensive subject. Kalau semester lo…

Membuat jem sendiri di rumah

Image
Summer dan stonefruit
Musim panas di Melbourne ternyata memberikan pelbagai kejutan yang indah pada diriku. Tidak cukup dengan cuaca yang naik turun: pokok peach di belakang rumahku pula tiba-tiba dipenuhi buah yang kemerah-merahan. Rupanya cuaca yang panas telah menggalakkan buah itu untuk cepat bertukar warna. Maka tidak lama selepas itu belakang rumahku telah diserang burung-burung yang berwarna warni di waktu pagi dan kelawar di waktu malam. Semuanya hendak makan buah peach yang sedang masak ranum itu. Aku pun tidak kurang kalutnya, petik semampunya untuk dibuat makan. Genab 3 hari cuaca panas aku sudah mula panik. Setiap hari sebakul buah aku petik, yang semalam belum juga habis. Hendak di apakan buah peach yang berbakul ini? Dibuang sayang pula.



Lalu aku mulai mencari idea di internet dan aku menjumpai artikel ini, 30 things to do with peaches. Dari situ aku belajar untuk membuat peach jam yang paling mudah dan ringkas. Oleh kerana aku dah cuba sendiri maka aku boleh bagi jamina…

Asas kebun organik: Menanam bunga di kebun sayuran

Image
Sebelum ini aku dah cerita tentang kelebihan dan kepentingan untuk menabur hampas/ mulching di kebun organik. Kali ini aku nak cerita satu lagi asas kebun organik iaitu menanam pohon bunga dicelah-celah pokok sayuran dan buahan. Jika anda biasa melihat kebun organik atau permaculture, anda akan perasan ada beberapa jenis tanaman berbunga yang dibiarkan hidup diantara sayur-sayuran dan kebanyakannya sengaja ditanam.


Bunga, seperti yang kita biasa tahu tidak lain tidak bukan menarik minat serangga untuk datang. Walau bagaimana pun, bergantung pada jenis bunga, ada 2 tujuan mengapa pokok bunga ini ditanam:
Menghalau serangga dari datangMenarik serangga untuk datang. 2 tujuan ini memang nampak contradict to each other, tapi sebenarnya memang betul. Ada beberapa jenis tumbuhan dan bunga yang dibenci oleh serangga perosak, jadi dengan menanam pokok bunga ini, serangga perosak tidak akan datang menghampiri dan secara tidak langsung sayuran kita akan selamat dari diserang serangga. Asas kebun …

Asas kebun organik: Mulching

Image
Kerja saya di garden harini adalah mulching iaitu menabur serpihan kayu/hampas kering ke permukaan tanah. Harini kali pertama saya menggunakan mulch jenis hampas tebu. Jenis ini biasanya orang letak di batas sayur-sayuran dan buahan renek seperti strawberi. Tapi nak buat sebagai hiasan pun boleh juga. 

Mulch jenis hampas tebu.
Mulch ada beberapa jenis dari yang halus sehinggalah yang kasar. Biasanya saya akan menabur mulch jenis shredded hard wood, atau fresh wood chips di kawasan front yard dan sekeliling pokok bunga kerana mulch jenis ini tahan lama dan cantik dipandang. Kalau ke taman permainan kanak-kanak pun, mulch jenis ini lah yang ditabur setebal-tebalnya di tanah tempat kanak-kanak bermain. Saya juga pernah membantu client menabur mulch jenis straw iaitu sejenis mulch yang diperbuat dari hay. Compost juga adalah salah satu jenis mulch dan di community garden yang saya volunteer, kami menabur compost sebagai mulch dan baja. 2 in one. 
Mulch jenis kasar/ shredded wood digunakan di…