Sustainable house

Mula-mula tanam impian, lama-lama jadi kenyataan.



My dream is to build an eco-friendly, self-sustained, carbon neutral house that doesn't cost the planet. 



Knowledge and awareness background

Sustainable living ni dah mula mendapat tempat dan perhatian di luar negara terutama di Australia dan negara-negara Eropah. Lanjutan dari Climate Change Conference dan Paris agreement, sustainable living and eco friendly lifestyle mula booming di negara-negara Eropah. Lanjutan dari itu, green technology, renewable, and fosil-free energy mula mendapat perhatian. Permintaan untuk sustainable architecture and kejuruteraan eco friendly juga semakin bertambah kerana masyarakat mula menyedari kepentingan untuk manusia hidup tanpa menjejaskan keseimbangan alam semulajadi dan mengurangkan carbon foorprint dalam kehidupan seharian.

Polisi negara-negara Eropah berkaitan environmental conscious dan carbon footprint mula digubal (sustainable governance) dimana semakin banyak insentif dan galakan diberi untuk research and development untuk renewable energy dan eco homes. Di University of Melbourne pun, ada banyak sekali kursus pendidikan pelbagai peringkat yang khusus untuk bidang sustainability governance dan environmental planning and design. Jika diberi peluang sekali lagi, pasti aku akan sambung belajar major in sustainability and urban planning.

Di Malaysia masih tersangat kurang permintaan untuk sustainable house begini kerana environmental awareness di kalangan penduduk Malaysia juga amat sedikit. Saya berimpian untuk membina rumah sustainable untuk keluarga saya, tak kira lah di mana, yang penting jauh dari bandar dan dikelilingi alam semulajadi.


The big WHY

The foundation for the reason of "WHY I want to do this" comes from my own consciousness regarding environmental issues and from the knowledge that I gathered through university studies and my personal life experience and observation during my life in Melbourne.

(bersambung...)


















Popular posts from this blog

Barangkali ada hidden jewel di Batang Kali.

Menempah penginapan percutian dengan AirBNB

Dari Klang kami ke Redang

Membeli belah barang dapur untuk seminggu. RM100 Cukup kah?